Hur du kommer undan med att äta en semla

Att vara perfekt är inte möjligt, eller speciellt roligt.

Jag sätter ingen press på mina kunder att de ska vara perfekta 100 % av gångerna.
Jag anser tom att det är viktigt av psykologiska och sociala skäl att ibland bryta mot reglerna och unna sig någonting av den "dåliga maten".

Så i samma tid som semlorna dyker upp nu i februari, brukar även skuld dyka upp.
Ska man äta en semla eller inte?

Jag har mina laster, men är personligen inget fan av just semlor (eller att alla bakverk ska ha en egen dag), men förstår att andra kan tycka om dem. Kom igen:

  • Bröd - gott
  • Grädde - gott
  • Madelmassa - gott
Hur kan den kombinationen inte vara nåt man gillar?
Men samtidigt vet även de flesta att semlor inte kommer gynna någon viktnedgång.

Men det är i dessa tider som man måste göra sina val. Så sluta tänk att du ska vara perfekt, sikta istället in dig på att göra rätt val 90 % av gångerna, och bryt reglerna 10 % av gångerna.


Men vad innebär det att bryta mot reglerna?

Om du inte följer riktlinjerna och principerna som gäller för en sund kosthållning bryter du mot reglerna. Äter du en pizza? Bryter du mot reglerna. Missade du att ha din proteinkälla på tallriken? Bryter du mot reglerna. Inga grönsaker på tallriken? Du bryter mot reglerna. Chips eller godis på kvällen? Du förstår poängen…

Det är självklart så att alla gånger du bryter mot reglerna så kommer inte konsekvenserna att vara lika stora. Olika missar kommer påverka din viktnedgång olika. Men oroa dig mindre om vad du äter när du unnar dig någonting, utan fokusera mera på att du ser till att avnjuta någonting du verkligen vill unna dig när du bryter mot reglerna (de där 10 % av gångerna).

Dina måltider som bryter mot reglerna ska vara njutbara och inte innebära stress. Om du väljer semlan som din bryta-reglerna-måltid är det helt ok.

Men se till at dina 10 % verkligen bara är 10%, jag vill inte veta av att du hamnar på 20 % eller ännu värre 30 %.

Var säker på att du verkligen vet vad 10 % innebär. Om du till exempel äter 4 gånger om dagen (3 måltider, 1 mellanmål), kommer du att ha ätit totalt 28 måltider på en vecka. Det innebär att du ska äta perfekt, och följa riktlinjer minst 25 av de 28 gångerna.

Jag har gjort det ännu tydligare med ett exempel:

  • Varje gång du äter en måltid som följer de riktlinjer och regler vi pratat om sätter du ett ”V” i rutan.
  • Varje gång du glömmer av att äta en måltid sätter du ett ”--” i rutan.
  • Varje gång du bryter mot reglerna sätter du ett ”X” i rutan.

För den här personen kan vi se att av de 28 måltiderna, bröt personen mot reglerna 2 gånger (torsdag och fredag) samt glömde/missade att äta 2 gånger (onsdag och söndag).
Så resultatet blir 24/28 = 86 %. Det behövs en förbättring.

Testa denna övningen på dig själv under några veckor, och se över hur du faktiskt följer råden.
I slutet av veckorna ska du se till att du har 90 % eller mer. Om du inte har lyckats måste du kontrollera dina måltider, och planera mera, annars kommer det vara svårt för dig att gå ner i vikt.


Lycka till, och lyft tunga vikter!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning