Bra mat för en vegetarian & vad du ska tänka på

Hej, jag heter Tobias och jag är vegetarian...

Aaaaah jag lurade dig för en sekund va?!
Men nej, jag är inte vegetarian.

Men det hindrar inte mig från att skriva om det. Jag kan ibland säkerligen felaktigt framstå (men framför allt många andra i min bransch) som lyfta-tunga-vikter-och-träna-tills-du-spyr för att sedan äta en blodig stek med en nypa proteinpulver ovanpå. Det är långt ifrån den bilden jag vill att du ska ha av mig.

Därför tänkte jag idag prata om att äta som en vegetarian - något som jag inte är (fast jag äter mer grönsaker än en kanin). Det är nämligen så att jag har kunder som är vegetarianer, samt att jag till och från får frågor kring ämnet. Så jag tänkte idag skriva upp en lista med mina åsikter och rekommendationer när det kommer till val av mat för dig som äter en vegetarisk kost.

Begreppet vegetarian kan betyda många saker. Och för många betyder det helt enkelt att personen ifråga inte äter kött.

Men man kan välja att inte äta kött p.g.a.:

 • Djupa filosofiska skäl,
 • En åsikt om att det är hälsosammare för kroppen,
 • Att det är bättre för miljön,
 • Religiösa skäl,
 • Man värnar om djurens rätt och bättre förhållanden,
 • Med flera andra anledningar.

Som du märker ska man inte göra antaganden att alla som äter på ett visst sätt gör det av samma anledning. Det finns många orsaker till varför man väljer bort kött, men jag kommer lite slarvigt idag att kategorisera alla dessa anledningar under vegetarisk kost.

Men vad är det som jag tycker är bra med en vegetarisk kost?

Dem är hälsosamma. En kost som baseras på mycket frukt och grönsaker ger mycket näring i form av vitaminer, mineraler, antioxidanter och essentiella fettsyror med mera. Men lägg även till att när du äter mer grönsaker tar du ofta bort mat som är rika på socker och dåliga fetter från din kost. Kort och gott: du får i dig mer av det hälsosamma och mindre av de ohälsosamma. Men självklart behöver du inte utesluta köttprodukter för att få dessa effekter. Du behöver helt enkelt bara äta mera frukt och grönsaker.

Vad saknas i en vegetarisk kost?

Om du väljer att äta mindre, eller utesluta, kött från din kost finns det svårigheter med att få i sig tillräckligt av somliga näringsämnen. Dessa ”missar” kan ofta ersättas med rätt kosttillskott eller noggrann planering. Det här är vad som oftast fattas i näringsväg:

 • Vitamin B-12: Finns i många djurprodukter, kosttillskott viktigt om man utesluter tex kött.
 • Kalcium: Finns i gröna blad/baljxäter, nötter mm. Noter gärna att somliga delar av en vetetarisk kost kan hindra absorption av detta. Kosttilskott kan vara nödvändigt.
 • Omega-3 fett: Ofta lägre blodnivåer än icke-vegetarianer. Se till att få tillräckligt från frön, valnötter, sjögräs mm.
 • Vitamin D: Finns i otroligt få livsmedel. Bästa sättet att få via solljus…men i sverige är det nog vettigt att ta ett tillskott.
 • Med mera – det kan finnas individuella skillnader.

Som sagt är dagens inlägg ingen komplett guide för dig att äta enligt. Jag ger bara rekommendationer och varnar för brister. Sök en kostexpert för att få mer detaljerad information.

Med det sagt vill jag ge mina tips på det bästa att äta, och något som borde ingå i din kost som vegeterian. Men tänk inte att dessa är de enda du behöver äta – dessa är viktiga att äta men så är även de andra du stoppar i dig.

Topp 21 för en vegetarian:

Bra livsmedel för en vegetarian

De står inte i inbördes ordning.

Jag vill slutligen säga att det inte är nödvändigt att utesluta kött, eller djurprodukter, för att få dessa hälsoaspekter jag pratade om tidgare. Fördelar kan ses genom att bara äta mer frukt och grönt, baljväxter, nötter och frön än vad de flesta av oss redan gör.

Som med många andra kosthållningar, dieter och sunda matvanor:

 • Ät mestadels "riktiga", minimalt processade, livsmedel.
 • Ät när du är hungrig.
 • Ät sakta, och långsamt (prata med den som sitter mitt emot dig).
 • Sluta äta när du är nöjd.

Håll er hälsosamma mina vänner!
Skicka gärna detta till någon du känner som funderar på att äta mer frukt & grönt eller bli vegetarian.
Etiketter: kost vegetarian

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning