Rörlighetsövning för bröstryggen

Jag är en usel mekaniker.
Det visste jag sedan innan men jag fick för 3 år sedan det bekräftat när jag och två andra tränare var på väg hem från ett idrottsevenemag. 15 mil hemifrån la bilen av. Ingen av oss visste någonting om bilar, ännu mindre hur man lagar dem. Jag gjorde den klassiska klia-sig-på-hakan och muttra några ord, sparka på däcken och slutligen fråga om stammarna på bilen var bytta...
Där i mitten av ingenstans insåg vi alla tre att vi tränade lite för mycket, och mekade lite för lite.

Men så här i efterhand har jag tänk på den referensen att min kropp skulle kunna ha varit bilen.
Med det menar jag att vi endast ges en kropp. Tänk om du bara hade fått en bil - för resten av ditt liv! 
Hade du bara fått en bil hade du säkerligen tvättat, tankat rätt bränsle, kollat/bytt olja regelbundet, försäkrat den etc. Du skulle kunna byta ut några av orginaldelarna och sätta in reservdelar, men den skulle aldrig vara sig lik eller gå lika bra. 

Men varför skulle din kropp vara annorlunda? Du får ju faktiskt bara en kropp. Ett konstgjort knä, höft eller axel kommer aldrig kännas, fungera eller prestera lika bra som orginalet.
Jag gissar på att DU ändå är medveten om din egen hälsa, och att du tar hand om din kropp. Du läser ju trots allt en blogg om träning och hälsa, och förhoppningsvis är du redan på vägen mot en hälsosammare kropp för varje dag.

Men alla har vi våra problemområden som måste adresseras, och genom att göra den här övningen får du:

 • Det lättare att kunna lyfta armarna över huvudet utan att kompensera med ökad svank i ländryggen
 • Rörlighet för bröstryggen
 • Stretcha den stora ryggmuskeln (latsen)…eller den muskeln som kommer kännas längst med sidan av din rygg när du gör övningen
 • Stretcha ut baksidan av överarmarna (triceps)


Videon säger som sagt mycket, men lite ord brukar kunna förklara och underlätta en hel del:

 • Sätt dig på knä.
 • Ha en fin linje från höften till huvudet
 • Ha armbågarna på bänken, lite framför huvudet
 • Sen är det bara att sjunka ner med rumpan mot hälarna och samtidigt föra pinnen bakom huvudet. Se till att inte förlora din position (tänk dig linjen från höften till axlarna) när du sjunker ner i stetchen. Undvik att runda ryggen eller falla in i överdriven svank.
 • Nu kommer det stretcha i ryggen och baksidan på överarmen. Du får fin rörlighet i bröstryggen.
 • När du kommer till bottenpositionen (gå så långt du kan gå – du behöver inte sätta rumpan på hälarna) vill jag att du gör en utandning så att revbenen får sjunka lite.
 • Sen kan du komma tillbaka till startpositionen och upprepa rörelsen. Lungt och fint tempo. Ingen stress. 6-8 reps totalt blir bra.
Känns denna övningen mycket finns det en risk att du behöver göra mer utav den. Känns det inte, så är du nog tillräckligt rörlig och kan göra mindre utav den.
Bra övning att ha som en del i uppvärmningen eller efter passet som lite rörlighet/flexibiliet. Eller så gör du som jag gillar att göra: varva en styrkeövning med lite rörlighet. Risken finns ju att du ändå bara hade fyllt i programmet, druckit vatten eller rullat tummarna...nu kan du gör lite nytta utav vilan.

Hoppas den känns fint.
Lycka till och lyft tungt!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning