Är det OK att studsa upp stången vid marklyft?

Med en risk för att säga det uppenbara: mina kunder marklyfter.

Jag ser otroliga fördelar med att utföra den rörelsen, som i grund och botten är en höftfällning. Den rörelsen finns med i mina kunders träningsprogram av de enkla anledningarna att när den utförs korrekt stärker det ländryggen, rumpan, baksidan av låren, greppstyrkan, skulderbladen etc...jag tror t.o.m att den kan bota vinterkräksjukan... hur som helst kan listan göras lång. Jag tycker den rörelsen är fantastisk för att den verkligen tränar de regionerna där många är svaga och behöver mer styrka för att leverera bättre i gymmet, löpspåret och vardagen.

Alla mina kunder gör inte ett marklyft, men många gör någon form av en höftfällning. Det kan vara med kroppsvikten eller redskap som hantlar, gummiband eller kettlebells – och vara övningar som rdl´s, kettlebellsvingar, marklyft från pinnar, marklyft, sumomarklyft etc. Det finns så många varianter (löjligt många varianter) att det enkelt går att hitta en som passar just din kroppstyp och nuvarande fysiska nivå.

Det som däremot har kommit upp på tapeten under den senaste tiden, bland mina kunder som marklyfter*, är frågan: är det OK, eller inte, att studsa upp skivstången från golvet när man marklyfter?

* ni är alla grymma!

Vad menar jag med att studsa vikterna från golvet? Det som skiljer de studsande repetitionerna från andra är att man…öh…studsar vikterna från golvet mellan repetitionerna. Det är inte konstigare än så. Alltså, inte låter vikterna vila i golvet innan man påbörjar nästa repetition.

I den här videon visar jag först 2 vanliga (paus) repetitioner och sedan resten med studs.
 


Det skulle eventuellt behövas mera vikt för att tydligare se skillnaden -men jag tror ni fattar grunderna.

Jag har testat den här tekniken själv vid olika tillfällen – men jag är inget fan av studsandet.
Sen får vi inte glömma att övningen heter MARKlyft. Så jag tycker du ska undvika att studsa stången från golvet för det mesta när du tränar just denna övning. Självklart är det OK, det är knappast olagligt eller så, men jag ska förklara varför du bör undvika det.

Så, varför ska man inte studsa upp stången?

Ett vanligt område som många har svårt med under marklyftet är att övervinna den kraft som behövs vid starten – när stången ska lätta från marken. Under den första decimetern kan lätt ländryggen rundas om inte styrkan, anspänningen i musklerna och/eller tekniken finns där. När du inte låter stången studsa mellan repetitionerna tränar du dig själv på att bli starkare från den svåra positionen.

En lätt studs kan väl vara ok om du är stark nog att hålla positionen och ”fånga” stången med samma position som när du startade. Men de flesta som använder sig av en touch-and-go tappar sin anspänning i musklerna för en kort stund och slutar oftast i att de rundar sina ländryggar när de utför högre repetitioner.

Se pauserna, när du sätter ner stången, som ett tillfälle att göra en checklista över din position igen. Se inte ett set med 5 reps som 5 stycken lyft på raken, se det hellre som 5 stycken singlar. När du satt ner stången gå igenom din ritual: lyft bröstkorgen (visa loggan på din t-shirt), krossa greppet, krossa valnöten i armhålan, tryck fötterna genom golvet etc etc.

Men fördelarna slutar inte bara i gymmet. Det är även bra att träna på dessa stillastående repetitionerna eftersom det gynnar dig i vardagen. Låt oss säga att du är nere i garaget och ska flytta en låda, som det står ”porslin” på, upp till en högre hylla. Du kommer väl inte studsa den i golvet för att få moment?...din sambo/fru/man kommer nog inte bli så glad i alla fall. Eller om  du ska plocka upp dina barn från golvet – du ger ju inte dem en studs i backen först!...eller?...
 


Lycka till med marklyften, och lyft tungt!
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning