Mät dina mål MEN kom ihåg att siffror inte betyder allt

Att ändra på våra kroppars utseende och hälsa kan ta en stund. Och när vi verkligen pressar oss i gymmet eller köket för att se dessa förändringar snabbt, kan vi lätt bli otåliga om inte förändringen sker. Det finns ett populärt utryck som beskriver denna otålighet bra: vi vill ha resultat igår.

Så det är enkelt att övertyga sig själv att ingenting händer, och det är t.o.m. enklare att intala sig själv detta när man inte har någonting att jämföra med. Så, utan något resultat att jämföra med har du ingen koll på om din träning eller kost har någon effekt. Om du inte mäter de intressanta variablerna som du vill ha reda på – hur ska du då kunna se om någonting fungerar/ger resultat?

Jag brukar använda olika mätinstrument för att ha koll på mina kunders framsteg.

Välja bara de som passar dina mål, men jag rekommenderar dig att hålla reda på bl.a.

  • Kroppssammansättning (vikt, fettprocent, muskelmassa)
  • Kroppsmått (lår, midja, överarm etc)
  • Fysisk prestation (styrka, snabbhet, uthållighet etc)
  • Hälsokoll (blodsocker, kolesterol, blodtryck etc)

Du kan mäta så mycket, eller så lite, som du vill. Men jag rekommenderar att du mäter det som är viktigt för just dig. Genom att göra det kommer det hjälpa dig på tre sätt:

  1. Du får se vart du gör framsteg, om du gör det.
  2. Du får reda på om du ska fortsätta i samma stil eller om ändringar ska göras.
  3. Du sitter i förarsätet. Om du får en positiv mätning nästa gång du tester dig kommer du troligtvis bli väldigt glad. Du kommer känna att du har kontroll över saker.

Även om du testar dig igen och får dåliga resultat är även de bra nyheter. Det kan låta konstigt men jag ska förklara: Om du märker att det går åt fel håll med dina resultat har du precis fått ovärderlig feedback om vad som precis har hänt, och inte fungerat. Nu kan du styra bort de handlingarna, och påbörja nya, innan handlingarna som inte ledde till någonting bra, blir vanor. Så även ett dåligt resultat ger något bra. Du måste bara vara en forskare i ditt eget liv.
 

MEN…

Även om jag har påpekat vikten av att mäta sina resultat ska jag nu prata om varför det inte alltid handlar om siffror och nummer. Jag skrev om det i inlägget kasta ut den där jävla vågen!

Jag har många gånger sett folk leva efter att bara följa siffror och nummer. Och det är ett misstag.

Vi vill gärna bedöma vår hälsa och lycka baserat på siffror. Vi blir lyckliga om vi går ner ett kilo på vågen eller om vi tappar 1 % i fett på en vecka - och vi blir olyckliga om det inte händer. Men kom ihåg att det inte bara handlar om nummer. Vi tränar även för att förbättra den allmänna hälsan, leva längre, öka prestationen och dina energinivåer.

Kom även ihåg att siffror ibland ljuger. Du kan förändra din kropp utan att tappa eller öka ett kilo: detta händer när du tappar fett och samtidigt ökar din muskelmassa – något som ofta händer folk när de börjar äta hälsosamt och träna regelbundet.

Så glöm inte bort att fråga dig själv: Sitter dina kläder bättre? Är du starkare? Ser du muskler på din kropp, som du inte såg innan? Har du mer energi? Känner du dig smidigare? Har huvudvärken försvunnit?

Så mät helheten. Förlita dig inte bara på nummer och siffror. Jag garanterar dig att du kommer vara lyckligare än om du bara tittar på vågen.

Etiketter: kost övrigt tester

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning