Hur många gånger i veckan ska jag träna?

Vet ni vad som händer den 15/11 i Uppsala?

Det är så att Uppsalas bästa träningsblogg kommer koras - och min kollega Sofia Norman är nominerad! Stort grattis Sofia!

Så jag tänkte passa på att vädja till er läsare att gå in och rösta på henne här. Sofia är en fantastiskt duktig tränare och skribent. Hon är utbildad till öronen, en grymt duktig PT, en fantastisk människa, ger folk otroliga resultat, hon är stark som f*n, och hon kan flyga*.

* det sista var en lögn.

Men jag ser henne lite som styrketräningens Wonder Woman.

Stöd henne genom att rösta – klicka här för att komma till UppsalaVimmelAwards!
 


….och nej, jag blev inte nominerad i år….

Men jag är inte ledsen för det. Nejdå, inte alls…

Va,ser det ut som att jag gråter? Jasså du syftar på den där tåren som rinner ner från min kind. Det är för att jag precis varit inne i köket och hackat lök. Mycket lök. Mmmm så är det. Jag är inte ledsen.

 
Men nu till någonting helt annat, eller rättare sagt frågan:
Hur många gånger i veckan ska jag träna?

Som med mycket annat blir mitt svar: Det beror på.

Snacka om tråkigt svar, med så är det faktiskt. Man måste se över några punkter innan man kan svara på vad som är den bästa träningsmängden för just dig. Men idag tänkte jag prata om vad fördelarna och nackdelarna är att träna 1,2,3 respektive 4 gånger i veckan. Men innan du bestämmer dig för hur mycket du kan träna bör du även fundera på följande punkter:

  • Ditt mål. Vad är det du vill få ut av träningen? Vill du gå ner 10 kg, lyfta 200 kg i marklyftet, spinga ett marathon, bänkpressa ett hus – alla är olika mål som kräver olika strategier.
  • Dina behov. Låt oss säga att du vill gå ner i vikt som ditt huvudmål. Ditt mål är satt men det kan vara så att du är otroligt stel i höften, vilket gör att du inte kan träna lika effektivt och skadefritt. Ett behov skulle vara att jobba på rörligheten samtidigt som du har viktminskning som ett mål.
  • Din nuvarande träningsnivå. Du går förbi ett Crossfitgym och ser någon göra en snatch. Du tänker att det där såg coolt ut. Du bara måste lära dig att göra det – fast du inte lärt dig grunderna först.  Ett annat exempel som jag ofta ser är folk som köper gymkort, ger allt i gymmet under de första 2 veckorna, bara för att sedan bränna ut sig och aldrig använda kortet igen. Det handlar om att inse vart man är i dagsläget och skapa en realistisk plan utefter det.
  • Cash. Klart det kommer kosta att träna. Utrustning för löpning, gymkort, eller pass med en tränare kommer gå på en slant.
  • Tid (och andra livssituationer). Hur ser ditt liv ut? Eller det är en usel fråga. Alla säger bara stressigt. Jag säger att det handlar om prioriteringar (vi har alla 24 timmar på ett dygn). Går det att få barnvakt för att träna? Kan du träna 30 minuter? Hur mycket återhämtning mellan passen kan du få in? etc.

Så vad är för-, och nackdelarna med att träna 2,3 eller 4 ggr per vecka?
Här kommer min åsikt.

Jag som gjorde fina bilder och allt för att du skulle få någonting fint att titta på - och så blev de för små! Suck.

Du måste klicka på bilden för att förstora den.

Klicka på bilden för att förstora.

Klicka på bilden för att förstora.


Vill du veta mer om din återhämtning? Kolla då in:
Vad du kan lära dig från filmen Top Gun.
Dick mera vatten!

"Yo, Tobbe! Vad hände med 1 ggr/veckan?"
Låt mig säga såhär. Du kommer se resultat på 4 ggr, 3 ggr, 2 ggr/veckan….men seriösa resultat med bara 1 ggr/veckan – glöm det!

Notera gärna att ”nackdelarna” är väldigt subjektiva. Det finns egentligen inga nackdelar med att träna 1, 2,3 eller 4 ggr i veckan. Det faktum att du tränar är det bästa! Men ibland kan det vara bra att se fördelarna och nackdelarna med de olika träningsmängderna och uppläggen som präglar mångas träningsplanering.


Lycka till, och lyft tungt!

Etiketter: styrketräning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning