Kasta ut den där jävla vågen!

En våg styr mångas liv.

Jag tror inte att jag har fel när jag säger att många kvinnor (men även många män) låter vågen styra deras liv. Mängder av personer fastnar i en ständig kamp mot att hålla nere kilona, och ett specifikt nummer på en våg genom olika dieter – somliga mer extrema än andra. Vilket ofta gör att man känner sig hängig, hungrig, slö i gymmet, och inte får de resultaten man vill åt.

Så efter en period av diet ställer man sig på vågen – som om det skulle vara det enda som mäter din hälsa – och får se att det blivit en liten (om ens någon) förändring på numret. Man känner sig mer och mer desperat och frustrerad och påbörjar en ny vända av diet och träning för att lyckas.

Men varför funkar det oftast inte att gå på diet?

Det kan vara för att kroppen ser bantningen som ett främmande element. Kroppen vet inte varför du försöker svälta dig själv för att du försöker komma in i dina ”skinny-jeans”. Det kan tom vara så att kroppen ser bristen på energi/näring som ett hot och därigenom söker efter alternativ energi för att hantera bristen.  Ett ”svält-läge” kan inträffa, och din kropp sänker sin ämnesomsättning för att den inte får mat (fast du äter) och de kalorier som du äter lagras lättare som fett (eftersom det är den effektivaste bränslekällan). Under den här processen kan även mycket stresshormoner pumpas ut i kroppen, när kroppen försöker hitta energikällor.

Du vill inte vara i det här stadiet för länge. No bueno.

Och när många kvinnor (jag säger det igen - även män) inte får se det numret som de vill se på badrumsvågen blir det frustrerande. Alla uppoffringar och hårt arbete helt åt skogen. Man tar sig i kragen och hoppar på ännu en cykel av diet/bantande bara för att upprepa proceduren. Till slut är man så arg och frustrerad att man är så hääääär nära att slå ett barn på käften!
 


Föräldrar - håll ögonen öppna, det kan finnas en bantare bland er…

Om jag däremot berör träningen för en stund -  vilken chock va? En tränare som vill prata träning…
Om du någonsin ställer dig frågan: Kan man prata träning med Tobias?  Så är svaret: Öööh, skiter en björn i skogen? Är pi 3,14? Är en gurka grön? Har Dolly Parton stora brö….oj, ja ni förstår nog… JA - det kan du göra.

Hur som helst. Träningsformen som många väljer att tillämpa under viktminskning och bantning är konditionsträning på löpband, crosstrainer eller spinningklasser, medan de flyr från att lyfta vikter.

Jag ska inte hacka på ”cardio” och lågintensiv konditionsträning men det där med att du bränner mer fett bättre och effektivare på låg intensitet måste få ett stopp. Visst, om du tränar på en låg intensitet kanske du bränner fett som energikälla (men inte bara fett), och tränar du på en hög intensitet bränner du mest kolhydrater (men inte bara kolhydrater). Men varför kan vi inte förstå att om du tränar på en låg intensitet händer det inte speciellt mycket. Du rör dig ju på en LÅG intensitet…medan du på en HÖG intensitet faktiskt får kroppen att jobba och svettas på riktigt! Vill du veta mer om min åsikt kring den mest effektiva konditionsformen/träningen kan du läsa min kollega Sofias inlägg – hon sa det bra!

Så jag säger inte att det är dåligt med ”cardio”. Jag förstår att det är en del i en hälsosam livsstil och att ni som faktiskt gillar det självklart ska fortsätta med det. Lite konditionsträning är en viktig del i ett träningsupplägg (betoning på ”lite”).

Men jag är väl opartisk. Jag är en personlig tränare och kommer alltid att tycka att kvinnor (men även män) ska lyfta vikter. Tunga vikter. Inga rosa hantlar eller kettlebells i höga repetitioner.

Seriöst, om du vill få höra ”herre-jävlar satt du verkligen bredvid mig på mattelektionerna i skolan?” Måste du lyfta vikter, och ge kroppen den stressen så att den faktiskt vill förändra sig. Att ha muskler är som att ta en genväg till viktnedgång. Dina muskler bränner mera fett. Om vi har två personer: En vältränad och en fet strandade på en öde ö – vem överlever? Den otränade kommer överleva den vältränade eftersom det kostar energi att ha muskler. De bränner fett otroligt bra. Så på en öde ö vill du ha nåt att ta ifrån, inte annars…muskler bränner fett.

Så om du lyfter en vikt som väger mindre än din handväska eller lyssnar på någon som säger att du blir biffig av att lyfta tyngre än 10 kg - då vill jag slå ett barn på käften! Seriöst vad tror du kommer hända över 10 kg? Va? Va?

Lugn Tobbe, lugn…tänk på blodtrycket. Räkna till 10 nu. 1......2......3.......4......

Ok vart var vi? Jo, jag försöker bara säga det att lätta vikter gör dig skör och svag.

Det är därför jag också vill se mera kvinnor som fokuserar på mått/styrke, eller prestationsbetonade målsättningar hellre än att se ut som någon annan människa eller några x antal kilon på vågen. Mät för att se dina resultat. Låt inte vågen vara en motivationshämmare som dödar känslan.

Och seriöst – tycker du att någon av dessa kvinnor ser överviktiga ut, eller ser ut som Hulken?
 


Nej, det har otroligt starka, snygga och välfungerade kroppar – som man får av rätt träning.

Så vågen visar bara en siffra. Det är kvantitativt. För de extremt överviktiga som behöver gå ner i vikt för hälsoskäl är vågen ett bra sätt att mäta framgång. Men för alla andra är det bara ett sätt att jävlas med hjärnan och våra känslor.

Att se ett nummer på en våg gå ner säger dig inget om KVALITÉN på den viktnedgången. Många skulle offra muskler för att få gå ner i vikt – bara för att gå ner i vikt. Du vill ha kvar muskelmassan,  annars är du bara en skörare, blekare version av dig själv.

Om nu vågen är så viktig. Om nu numret är så viktigt för dig gör såhär:

  1. Drick inget vatten
  2. Gå på toa
  3. Hugg av en arm.


Tadá! Du väger mindre. Utan hänsyn till kvalité.
 


Så för att summera:

Många kvinnor gör misstaget att mäta framgång med ett nummer på en våg. Om inte numret rör sig neråt betyder det för många att de misslyckats. Vågen kan vara missvisande.  Vem är det som bryr sig om vad du väger? Dina vänner bryr sig bara om två saker: din lycka och din hälsa. DU är den enda som bryr sig den faktiska siffran som kommer upp.

Jag fokuserar mycket på att ändra vanorna hos mina kunder. Små steg i återhämtningen, kosten och träningen. Jag vill att mina kunder ska känna sig bättre, bry sig mera om vad spegeln visar, kanske tappat centimetrar runt midjan? sitter kläder bättre? är de starkare nu jämfört med 2 månader sedan? kan de tex göra en pull-up?

Satsa på att må bättre, känna dig bättre och även se bättre ut. Gör mig en tjänst och kasta vågen i papperskorgen. – och när du ändå håller på, kan du inte ta ett kort och tagga mig i dina foton (@tobiassaarela) det skulle göra min dag.

Har du en vän som du tror skulle kunna få nytta utav detta inlägget – klicka gärna på de små sociala knapparna där uppe och dela med dig!

 
Hoppas vi ses i gymmet snart, och glöm inte bort: lyft tungt!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning