Kalorier in VS kalorier ut - vad är nyckel för att lyckas?

Jag tror starkt på att kvalitén på vad du äter, spelar stor roll för om du ska lyckas eller inte med dina målsättningar. Tyvärr kan inte våra kroppar trotsa lagar, så den totala kalorimängden kommer ändå att spela roll, men det är verkligen inte den enda faktorn som räknas - vilket många vill tro.

Jag skulle nog säga att kombinationen av din mats kvalité och kvantitet, är viktigare än att bara fokusera på en av dessa aspekter. Den verkliga nyckeln till att lyckas med vikt-, eller prestationsrelaterade målsättningar är att ha båda dessa faktorer (totala mängden kalorier och vad du faktiskt äter) i åtanke. Så bättre resultat för din hälsa kommer att komma från att fokusera på båda, istället för att blint koncentrera sig på en av dessa.

I slutändan, oavsett om du får de resultat du vill ha eller inte, kommer den totala mängden kalorier som du åt (eller inte åt) att spela en viktig roll.  Men varningens finger måste ändå lyftas kring uttalet ”kalorier ut” i den berömda meningen/ekvationen ”kalorier in vs kalorier ut”. Det är ett väldigt dynamiskt nummer som beror på hormoner, micronutrienter/näringsämnen, och matens faktiska kvalité.
 

Anledningen till att jag skriver att det är ett dynamiskt nummer är för att det är väldigt mottagligt för förändring. Kvalitén på din mat kommer påverka detta mycket. Det här är en anledning till varför du ska fokusera på att äta ”riktig” och minimalt processad mat – eftersom det ger bäst kvalité och kommer att optimera dina näringsämnen och hormonstatus. Så det finns tillfällen (kortare perioder) då jag vill att folk faktiskt granskar vad de äter på en dag för att få mer förståelse och inblick i vad de faktiskt äter. Med detta sagt vill jag även säga att medan kalorier är viktigt, skulle jag aldrig uppmana en klient (eller dig) att på regelbunden bas räkna kalorier. Det är en tidkrävande och mentalt jobbig uppgift som kan sluka upp din tid på dagarna, och driva dig till vansinne.

Så istället för detta vansinne ber jag dig att, regelbundet, äta mycket ”riktigt-mat” som består av mycket proteiner, hälsosamma fetter, frukt och grönsaker, stärkelse av bra kvalité, samt dricka ordentligt med vatten. Om du inte når dina mål får du korrigera dina matintag enligt denna princip, och göra valen som passar dig bäst.

Det kan låta galet, men det behöver inte vara så svårt. Personer gillar att göra saker mer komplicerade än vad de behöver vara när det kommer till kost. Vi människor har under tusentals år bibehållit en hälsosam vikt utan att behöva räkna kalorier och gå på extrema soppor/shakes.  Visst finns det tidpunkter då det kan vara läge att göra det mer komplicerat inom kosten - du kanske har en sjukdom, tävling, viktklass att nå, allergier eller ett annat tillstånd som kräver en hänsyn till vad du äter.

Men bortsett från de ovanliga situationerna som kräver lite extra hänsyn kan kosthållningen summeras in en mening som jag konstant hävdar är nyckeln till framgång: Ät riktig mat, och var konsekvent.

Ingen ska behöva vara perfekt. Det skulle vara extremt tråkigt. Men sikta på att följa den regeln ovan 90 % av gångerna, och det kommer att ordna sig.


Glöm inte bort att lyfta lite skrot också!

Etiketter: kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning