Vad du kan lära dig från filmen ”Top Gun”

Om jag skulle skrika ut ”Top Gun high-five” samtidigt som jag sprang rakt in i en folkmassa på 10 personer tror hoppas jag att 5 av 10 skulle veta vad de behöver göra…
 


Pax för att vara Maverick.

Men det ska inte handla om high-fives idag. Det får bli en annan gång. Idag tänkte jag prata om kost och filmen Top Gun, och vad du har att lära från den kultfilmen.

Såhär är det: En hamburgare, mellan pommes och mellan läsk på en typisk hamburgerkedja (du vet vilken) landar på strax under 1400 kilokalorier (kcal). Vilket är helt vansinnigt mycket för en måltid.  Är du en kvinna av medelstorlek vars mål med träningen är fettminskning/viktminskning* kommer den burgaren, pommes och läsk vara mer kalorier än vad din kropp kan konsumera under en hel dag. Du kan äta det, faktum är att du troligtvis inte ens känner dig helt mätt efteråt. Men du tar dig an mer än vad din kropp kan hantera.

Ni killar klarar er inte undan heller. Låt säga att du är en medel-svensson. När den burgaren, pommes och läsken är uppäten har du fått i dig ca 70 % av din totala energiförbrukning under den dagen. Men är det verkligen allt du äter på en dag?

Den moderna livsmedelsindustrin har gjort det möjligt för oss att överkonsumera våra dagsbehov på en enda måltid. Vår metabolism har inte en chans att klara av denna stress, allt är så snabbt och lättillgängligt att kroppen lätt tar stryk. För det är inte bara de att vi kan göra det en gång under dagen, möjligheten finns för varje måltid (frukost, lunch och middag).

Du kan fortsätta att göra detta. Du kanske till och med kommer undan med det. Du kan fortsätta att skriva checkar, men till vilket pris kommer det att vara? Det var den referensen, och läxan,  jag ville hämta från filmen Top Gun.
 


Risken finns att du sitter ner när du läser detta inlägget. Vi svenskar (shit, hela världen) spenderar mer och mer tid av våra liv sittandes. Att sitta ner i en stol är onaturligt – vi är skapta för rörelse. Faktum är att det inte är svårt att hitta forskning som påpekar hur farligt det är för ryggen, diskarna och vår allmänna hälsa att sitta ner.

Om du, på jobbet, spenderar 8 timmar om dagen framför datorn, 1-2 timmar i bilen, 2 timmar i soffan framför TV:n skriver du en check som din kropp inte kan lösa ut.

Det är endast en fråga om tid innan du kommer få ryggont, höftsmärta, knäproblem, hjärt- och/eller kärlproblem. En kropp ur balans kommer gå sönder.

Ha det i åtanke nästa gång du äter på ett sätt som inte stämmer överrens med din målsättning, eller väljer att skippa gymmet för den tredje veckan i rad.

Jag kan ha förstört ditt fredagsmys, men skriver du en check som din kropp inte kan hantera?

Se till att röra på dig i helgen. Vet du inte hur? Varför inte testa en snabb serie med kettlebells.* Jag skriver fettminskning. Viktminskning är enkelt – drick inget, ät inget och hugg av en arm så har du tappat i vikt. Fettminskning däremot är ett krig!

Vi ses i gymmet mina vänner!

Etiketter: kost

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning