För dig som hatar morgonen

Snart kommer mörkret. Att träna innan solen ens har gått upp kommer snart vara en verklighet för somliga av oss.

Jag har själv upplevt det. Det är stressigt på jobbet, ditt schema börjar bli okontrollerbart, och mobilen vill inte sluta ringa. Den ringer och ringer. Det är helt enkelt för mycket som ska göras! Du svarar och risken finns att du låter den ”akuta” situationen som måste fixas gå före din egen hälsa och välmående...igen. Det blev inget träningspass idag heller.

Du kanske tycker bäst om att träna på kvällen, men för att det ens ska vara möjligt behöver du 3 assistenter. Det finns inget val – du måste träna på morgonen för att få in dina träningspass! Väntar du till senare på eftermiddagen eller kvällen finns det ingen chans att du kan klämma in det i din redan fulla kalender.

Livet är orättvist, men träningen ska inte behöva utebli för den sakens skull. För du har säkert kommit till insikt med att om du bara jobbar, stressar och inte ger dig någon ”egentid” kommer du snart att fallera. Så träningen är ett måste för att orka med.

Här kommer 7 tips på hur du kan lyckas bättre som ”ofrivillig morgontränare”.

1. Gå upp så fort du bara kan!

Trycker du in snoozen eller tänker  ”bara 5 minuter till” så är du ute ur leken. Sätt fötterna i golvet, gå upp och vandra omkring omedelbart. Desto längre du väntar desto jobbigare kommer det bli att komma igång.

Det här är det första steget, som du bara måste fixa. Fixar du inte det?
Då rekommenderar jag att du ser över punkt nr 6.

2. Vatten, en annan typ av vatten och sen kaffe!

Det snabbaste sättet att väcka kroppen är vätska. Den andra är koffein. Sömnen lämnar oss naturligt i ett tillstånd där vi inte dricker vatten på ca 8 timmar, vilket sätter kroppen i en mild vätskeförlust. Det är viktigt att dricka vatten så att din prestation i gymmet inte blir försämrad. Så upp och svep ett glas med vatten.

Nu till en annan typ av vatten: Duschvatten! Vi sover oftast svalt och under 9 av 12 månader i vårt land är det inte speciellt varmt ute. Ett snabbt och enkelt tips att få en kvick övergång från sovande till vaken och samtidigt höja kroppstemperaturen.

Du skulle iofs kunna göra en Ice Bucket Challenge och chocka igång kroppen…jag vet inte hur det kommer gå men om du testar först, så looovar jag att göra det sen….typ.
 


Så nu när du klivit ur duschen är det dags för kaffe. Du behöver inte lägga hundralappar på den senaste PWO-drycken, kaffe är din go-to dryck för att väcka kroppen.
Bonus är också att det ökar den inre temperaturen.
 


3. Tänk på ryggraden – ställ dig upp & rör på dig.

Det här är en spinn-off på punkt nr 1 (gå upp så fort du kan).

Att gå upp ur sängen och röra på sig är viktigt när du ska träna tidigt på morgonen. Under natten så fylls dina diskar i ryggraden med vatten, vilket ökar stelheten. Spänningen i diskarna gör ryggraden lite stelare (bra stel, inte dåligt stel).

Att röra på sig mjukar upp denna stelhet, och tillåter ryggraden att röra på sig mera fritt och säkert. Se till att du varit uppe och rört på dig minst en timme innan påbörjat träningspass.

Bonustips: Och om du ska göra knäböj och/eller marklyft (vilket jag verkligen hoppas att du gör i dina träningsprogram) se till att göra några andra övningar på lägre intensitet innan. Det kan annars vara en bra idé att göra flera uppvärmningsset innan, för att låta kroppen vakna till liv igen efter den långa natten.

4. Lager-på-lager principen.

Det kanske är för att vi lever i kalla Sverige. Men att bära lager av kläder under din uppvärmning är ingen dum idé. För när du vaknar finns risken att dina leder och muskler är lite extra stela – inte perfekta förhållanden för ett träningspass. Att ha lite extra kläder kan påskynda uppvärmningen genom att öka kroppstemperaturen och hålla lederna lite varmare.

Bonustips: Om du kör bil till gymmet kan du även dra på lite extra värme i bilen. Det är inte en ursäkt för att skippa uppvärmningen när du väl kommer fram till gymmet, men ett sätt att väcka kroppen.

5. Ät ordentligt på kvällen.

Jag har alltid varit dålig på att äta frukost. Nu är det inte hela världen eftersom det inte är “dagens viktigate mål”…det är bara en seg myt. Jag har slutat försöka äta tidiga frukostar sedan länge. Det är som att min käke inte vill öppna sig och börja tugga på någonting kl 6 på morgonen.

Jag, och de flesta, klarar av en shake på morgonen. Gör en super-smoothie kvällen innan som du bara kan hälla i dig lite av innan du sticker iväg. Men drick inte för mycket.


Om du däremot är en person som kan äta tidiga frukostar – kul för dig (…ditt as, varför kunde inte jag få den genen?). Men det kan vara svårt att träna med en full mage. Därför kan du, istället för att äta en stor frukost, satsa på ett rejält kvällsmål. Dina energiförråd kommer inte att försvinna över natten, de kommer vänta på dig på morgonen.

6. Gå och lägg dig tidigare.

Ord är överflödigt. Jag är säker på att du vet vad jag menar…

…Ok, jag måste skriva lite ändå.

Det låter alltid som en självklarhet men du skulle bli förvånad över hur många som klagar över att resultaten uteblir trots att de sover alldeles för lite. Sömnen är viktig! Om du normalt sover 00-08.00 för att vara på jobbet kl 09.00, kan du inte sova 00-06 om du ska träna innan du börjar jobba. Då kommer du bara bli en zombie på din arbetsplats och minska din produktivitet under resten av dagen, och ditt träningspass ska vi inte ens prata om. Ska du upp och träna kl 7 måste du vara i sängen vid kl 22...och inte vid midnatt. Punkt.

7. Utöka din uppvärmning.

Det kanske tar dig 5 minuter extra att bli klar med uppvärmningen, men det kan vara skillnaden på passets kvalité. Det är enligt mig bättre att värma upp 5 minuter extra än att behöva sitta i väntrummet hos sjukgymnasten nästkommande dag.  Lycka till med att försöka få förståelse av din sjukgymnast när du ska förklara att du blåst bort ryggen när du klev in och startade på 100 kg i knäböjen.

Jag har en YouTube-kanal med flera uppvärmningsserier som du kan välja och vraka bland. Hitta din favorit och lägg gärna in några dynamiska rörlighetsövningar i din uppvärmning för att verkligen vara säker på att du får med de rätta delarna i uppvärmningen. Det är mycket roligare än att stå på en crosstrainer.

 
Så för att sammanfatta kan vi konstatera att tidiga träningar är tuffa. Men de här tipsen kommer skapa bra förutsättningar för att du ska kunna gå upp tidigt och sätta din kropp och din hälsa i första hand. Det kommer skapa en bra utgångspunkt, och positiv ton, för resten av dagen!
 

Etiketter: morgonträning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning