Skapa "pilen" för en snyggare armhävning

Jag gjorde en sökning* med ordet ”armhävningar” på google. Det här är den första bilden som kommer upp:
 

Det är den bilden som får sätta startskottet för dagens inlägg som ska handla om armhävningar (duh, kan användas nu). Jag ska försöka att förklara två problem som lätt uppstår vid sänkningen ner mot golvet, i en armhävning. Du har säkerligen sett (eller gjort) någon av dessa fel på gymmet. För det är som så att när du sänker dig ner i en armhävning vill du ha en vinkel på ca 45 grader mellan din armbåge och kropp på respektive arm.
Typ såhär:
 


De problem som uppstår hos många är följande:

Nr 1. Problemet med att ha armbågarna ut åt sidan


Det spelar ingen roll vad olika bodybuilders på gymmet tror, och säger, om att det rekryterar dina Pecs eller slipar dina Deltoideus bättre…det kommer på en bekostnad av din långvariga hälsa i axelleden. Hitta ett mellanting, och bespara dig onödiga operationer längre fram eller risken att du blir den där killen som jämt snackar om hur mycket han kunde bänkpressa förr, eller hur många armhävningar han kunde göra - men nu kan han inte pga axeln och bla bla bla.

Om armbågarna har en större vinkel, låt oss säga 90 grader, och sticker ut rakt åt sidan innebär det 3 saker:

  1. Det sätter en större stress på axel/skulderbladspartiet,
  2. Bidrar till en ökad växthuseffekt
  3. Du kommer bli den där snubben som, om 5 år, berättar historier om sin axel.

Jag vet inte sanningen i punkt 2 men det andra är jag ganska säker på.

Men precis som det finns för mycket vinkel (90 grader) finns det för lite vinkel. Du vill inte ha armarna för långt åt sidan men heller inte in mot kroppen, vilket är problem nr 2.

Nr 2. Problemet med att ha armbågarna för nära kroppen


När man sänker sig i en armhävning, och har armbågarna för nära midjan händer det ibland att kunder får problem med axlarna. Detta orsakas av det faktum att många upplever att axeln skjuter framåt och trycker på det främre partiet i axeln, vilket orsakar smärta. Det är egentligen överarmen som åker för långt bakom kroppen och trycker på axelpartiets främre ledkapsel – som inte alltid är den starkaste eller mest stabila hos somliga individer.

Så det finns ett tips/trix för att få till en snygg armhävning:

Skapa en pil

Tänk dig att du ser dig själv ovanifrån. Du ska skapa en pil med kroppen. Benen och överkroppen ska vara i en rak linje, och armarna skapar sidorna. Såhär:
 


Jag brukar ofta instruera mina kunder hur en korrekt position ska kännas och se ut. Det här tycker jag ger utövaren en bra visuell uppfattning om vart kroppen ska befinna sig. Tänker man efter är det logiskt. Folk kan lättare associera hur en pil ser ut än att någon ska stå och prata om grader, vinklar, överarmar, kroppen hit och kroppen dit etc.

Är du van med att göra några av de ovanstående misstagen kommer det kännas svårare att göra armhävningar när du tillämpar ”pilen” (45 grader). Svälj ditt ego, och träna på rörelsen, för det är ofta så när man lär sig nya tekniker. Det är svårt i början men i slutändan kommer du att vara starkare och ha gladare axlar/skulderblad.


Ses i gymmet!

* ok, jag gjorde två sökningar på google. Den andra var med rubriken ”baby doing push-ups”.
Vem vill inte se en unge göra armhävningar? Här är den första bilden som kom upp.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning