Din dagbok av svett, blod, misslyckanden och PB

Min första träningsutrustning fick jag av mina föräldrar. Det var ett multiredskap som bestod av bl.a. en skivstång, lite vikter, en bänkpress, en benspark, en bencurl och lutande bänkpress i en och samma maskin.

Till den bänken kom en gym-matta med lite bilder på olika övningar man kunde utföra på den. Typ 12 olika sit-ups och någon hopprepsövning. Den mattan var värdelös. Vad som däremot var bättre var den lilla boken som medföljde. En träningsjournal. Där i skulle man skriva ner sina startvärden och sen noggrant skriva ner sin utveckliga pass-för-pass.

Det där med att hålla en träningsjournal (eller dagbok - fast journal låter mycket tuffare så jag håller mig till det) släppte jag aldrig. Det blev ju inte bättre av att min idrottslärare i gymnasiet (en f.d. major inom militären) gav oss en journal att logga vår träning i på den allra första lektionen. Han sa bla:  ”se till att ta er vilopuls varje morgon, och skriv ner den i er bok”. Vilopuls – genialt. Varför hade inte jag tänkt på det? Jag trivdes på idrottslektionerna.

Det jag har kommit fram till under alla dessa åren av skrivande är att: träningsprogrammet eller träningsjournalen blir som en dagbok av ditt eget svett, blod, misslyckanden och personliga rekord.

Men jag är inte ensam. En av mina kunder är ännu ”värre”. Hon har tagit loggandet till en helt ny nivå och skriver ner ALLT som händer under passet. Då menar jag allt. När jag såg detta för första gången blev jag väldigt glad. Det finns fler där ute som har förstått vikten av att skriva ner sina upplevelser i samband med träningen.
Att ha en träningsjournal är bland det enklaste du kan göra för din utveckling.

Jag var tvungen att ta ett kort - här är min kunds bibel.


Jag kan säga många gånger jag sett personer stå vid olika maskiner eller redskap och kliat sig i huvudet för att det inte har någon aning om vad de använde för vikter senast. Det gissas väldigt mycket kring vikter och inställningar att passen ibland blir väldigt ineffektiva och dåliga. Hur ska du annars kunna jämföra dina resultat, se framgångarna och om det faktiskt har hänt någonting med din styrka/kropp?

Om vi bara för sakens skull ska gå tillbaka, ungefär 2 år, till Oktober 2012 såg ett av mina pass ut såhär:

Lite förklaring: A1-övningen växlar jag med A2-övingen ungefär som super-set fungerar. B-övningen gjordes separat utan att växla med någonting annat. Sen var det tillbaka till samma historia som ovan med C1 och C2-övningarna.

A1) Frontböj (knäböj med skivstången framme på axlarna) 5x1 (på 90 % av max)

A2) W med gummiband 4x8

B) Snabba marklyft 5x1 på 65 % av mitt max

C1) Utfall bakåt med skivstång 3x6/sida

C2) ½ knästående anti-rotation 3x8/sida

D1) Handväxlingar på en bräda (skulderbladsstyrka och stabilitet) 3x6/sida

D2) Stretch av bröstmuskeln & framsida lår 2x30 sekunder/var

Det finns anteckningar som bl.a.


…och med åtskilliga anteckningar om vikter, inställningar, tempo, vila osv.

Det här var ett pass. Jag har varit en riktig nörd och hållit statistik i många år. Jag tvekar inte när jag påstår att mina anteckningar, och min vilja att hålla en träningsjournal, har tillåtit mig att göra framgångar under mina första år men även under mina senare år.

Teknikens framfart har gjort att träningsjournaler och anteckningsböcker sakta dörr ut. Det är ingenting fel med det – du får gärna göra det digitalt, så länge du håller koll på dina träningspass. För jag säger det igen: att ha en träningsjournal (och följa den) är bland det enklaste du kan göra för din utveckling.


Ses i gymmet mina vänner!

Etiketter: styrketräning övrigt

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning