4 dips du aldrig gjort tidigare

Det finns ett nytt utegym i Uppsala, det ligger i Librobäck.

När jag fick reda på det vart jag som nintendo-64-killen.
 


Jag har nämligen, tillsammans med min sambo, letat efter ett utegym att leka lite i på sommaren. Det kan vara kul att ibland åka till ett sådant ställe för ett spontant, mer lekfullt, träningspass.

MEN…

Uppsala har inte levererat så bra på den punkten. Jag har cyklat runt många mil för att träna på olika ställen, men oftast blivit riktigt besviken. Men det här nya utegymmet var faktiskt helt ok. Jag gav det en svag 4 av 5 möjliga T:n. (Tobias-godkänd). Ni vet den internationella symbolen för kvalité – bli inte förvånad om ni inom en snar framtid ser det i livsmedelsbutikerna...
 


Så när jag kom dit fanns det en del som skulle önskas, men överlag var jag nöjd med vad som byggts upp. Det var hästlängder bättre än vad jag skådat hittills.

Så jag parkerade min cykel och tog ett kliv in på gymområdet samtidigt som jag sög in den friska luften. När jag såg dips-ställningen som de hade byggt inne i hörnet på området visste jag vad som skulle göras. Min uppgift var enkel – jag skulle köra dips tills träet i ställningen hade multnat! Jag slängde väskan i gruset bredvid mig och sa:
 


Det blev dips, chins, militärpress, armgång och dips. Sa jag att det blev dips?

Dagen efter kom jag på att det troligtvis var ett tag sedan jag hade gjort den övningen. Jag hade träningsvärk. I min olycka kom jag på att det finns mycket kul man kan göra med övningen dips. Det var väl det passet som planterade fröet till detta inlägg, om 4 nya varianter som du kanske inte har testat?

Men innan alla videoklipp (som 90 % scrollar till direkt) * vill jag först säga att:

Dips är något som många inte kan göra. Dels för att det är en tuff övning (styrkemässigt) men också för att det är en tuff övning i det faktum att det är slitsamt på axlar/skulderblad. Din tidigare träning, eller brist på balanserad träning, kan bidra till att just denna övningen inte är en matchning för dig. Men för er som kan göra dips är det en UTMÄRKT övning för att bygga en stark och vältränad kropp. Mer dips åt folket!

Kan du inte göra dips för att din axel gör ont? Här finner du en del av lösningen på ditt problem: Hej Tobias, min axel gör ont.

Här kommer, förhoppningsvis, 4 nya varianter som du inte gjort tidigare.

1.  Dips med nedräkning


Nästan som 21:an du kan göra i knäböjen. Principen är den samma, men nu kommer du göra totalt 15 reps istället för 21. Tro mig det är jobbigt ändå.

Gör 5 dips och stanna i bottenläget av dina dips, håll den positionen i 5 sekunder. Gör sedan 4 dips, håll bottenpositionen i 4 sekunder. Fortsätt tills du har gjort 1 dips, sänk därefter dig ner så långsamt som du bara kan. Nu är du klar….juste, en sak till: det där du känner imorgon, det är din bröstmuskel och musklerna på baksidan av din arm. Varsågod.

2. Dips i ringar
 


Första gången du testar att göra dips i ringar kommer vara en dag då du blir mera ödmjuk. Jag kan bara tänka tillbaka på min första gång jag skulle göra dips i ett par ringar. Det spelade tydligen ingen roll att jag var duktig på vanliga dips, jag liknade bambi på is den gången. Men ge det några träningspass så kommer den där vingliga känslan att försvinna.

3. Dips med stillastående start
 


Sätt dipsställningen (har du inte möjlighet att ljustera den kan du använda ringar. Inga ringar heller? Byt gym.) så att handtagen är i höjd med din armhåla, när du står på knä.

Att starta från stillastående är ett utmärkt sätt att jobba från fullt rörelseomfång. Det kommer vara mycket tuffare att hela tiden starta från noll, och du kommer få en fin styrka i armarna när du behöver sänka/hålla emot dina dips under kontroll på vägen ner, för att inte dundra knäna i golvet.

4. Statiska dips
 


Det här är kort och gott statiskt träning. Har du inte gjort det på länge kommer det nog kännas. Sikta på att hålla 30-45 sekunder. Klarar du av att hålla en längre tid? – släng på lite vikt!

Vill du ha tips på ett träningspass som involverar bl.a. dips kan du kolla in: helgmys med chips och dip…ööh, jag menar chins och dips. It will kick your butt.


 
* men tack för att du läser detta. Du är bäst!

Lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning