Uppvärmning & rörlighet för golfare

Jag spelade tillsammans med ett kompisgäng (vi tog alla grönt kort inom samma år) och vi var nog alla lika bra dåliga. Det kändes som att vi verkligen var ett gäng med nybörjare i början, där alla hade någonting som de verkligen behövde fixa för att kunna överleva en golfrunda. Jag hade tex en vansinnig slice som det heter. För er som inte är insatta i golfen ska jag förklara. Jag var faktiskt själv tvungen att googla fram skillnaden på en hook och en slice alldeles nyss för att vara helt säker.
En slice är när man träffar golfbollen och den skruva sig åt höger.

Min Slice var så allvarlig att jag brukade stå vinklad 45 grader åt sidan och sikta 50-60 meter åt vänster, när jag skulle slå ut bollen, eftersom bollen alltid svängde åt höger i slutändan. Ni kan säkert förstå rädslan hos sällskapen som stod på banan bredvid, när det såg ut som att jag försökte döda dem med mina utslag. Det var inte ovanligt att folk skrek ut sin rädsla och samtidigt fick slänga sig i panik åt sidan när mina utslag lämnade tee…
 


Det här är inte de enda övningarna som en golfare skulle kunna ha nytta utav att utföra, listan kan göras lång. Men om du tillämpar dessa i din vardag och innan dina golfrundor tror jag att du kommer känna dig rörligare, smidigare, starkare och troligtvis bli en bättre golfare utav detta.

…du kommer som icke-golfare också att ha nytta utav att göra dessa övningar…

I serien får du bl.a. jobba på att:

  • Förbättra rörligheten i höftpartiet
  • Styrkan och rörligheten i fotlederna
  • Stärka upp skulderbladen
  • Förbättra rörligheten i bröstryggen
  • Släppa upp spänningar i bröstmuskeln
  • Förbättra din rotationsförmåga

Det är totalt 10 övningar. Gör dem gärna i den här följden:

Höftböjarstretch (ca 20-30 sekunder per sida)
 


Höftlyft  (8-12 reps)
 


Bröstryggsextensioner  (6-8 reps)
 


Fotledsrörlighet (6-8 reps per sida)
 


Sträck, vänd & lyft (5 reps per sida)
 


Sittande sätesstretch (ca 20-30 sekunder per sida)
 


Stående bröstryggsrotationer (6-8 reps per sida)
 


Rörlighet för bröstmuskeln med pinne (6-8 reps per sida)
 


Höftfällningar på ett ben (6-8 reps per sida)
 


Kliv fram och lyft 1-arm över huvudet (5 reps per sida)
 


Nu, många år senare undrar jag ibland hur bra jag hade kunnat bli om jag satsade på att förbereda mig lite bättre inför mina golfrundor. Kanske hade jag lyckats sänka mitt handikapp?
Jag vet iaf med säkerhet att många människor inte hade behövt slänga sig handlöst åt höger och vänster lika ofta om jag bara hade gjort en ordentlig uppvärming...och inte bara slagit några bollar på driving rangen innan med polarna.

Lycka till med golfen, och lyft tungt när du är i gymmet!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning