Träning utan utrustning

Jag vill börja med visdomsord:

Where ever my travels may lead paradise the gym is where I am!Voltaire

Tänka sig att Voltaire var ett sådant träningsfreak – who knew?

Jag har nämligen blivit inspirerad av min kollega Sofia. Hon har skrivit grymt bra inlägg om träning du kan göra på semestern - Här (och jag länkar bara när jag tycker saker är värda att länka).

Därför ska jag bidra med mitt förslag på hur du kan göra träningen roligare, snabbare, effektivare och visa att det kan vara simpelt att göra träningen under semestern riktigt utmanande. Det behövs ingen fin utrustning eller dyra maskiner för att du ska bli trött.
Vi kan väl alla hålla med om att om du fått en rejäl träningseffekt på mindre än 15 min är det en vinst – eftersom det då finns mer tid över för jordgubbar och grillat kött!

Jag tog med min svåger på ett av dessa träningspass. Vår sms-konversation innan passet såg ut så här:

Svåger: Äre game-on idag?

Jag: Jag har tänkt 15 knäböj följt av 200 m sprint, 3-6 gånger. Enkelt men fyfan va jobbigt!

Svåger: Okidoki

Vad som hände sen vill jag egentligen inte prata om. Jag tycker det är bättre att förtränga svåra och jobbiga stunder långt in i bakhuvudet. Det här borde aldrig ha fått skrivits på mitt tangentbord. Du är officiellt varnad!

Det var lite kyligt i luften och ca 10 grader ute. Det var en vacker fm, solen sken och vi tog cyklarna till en närliggande idrottsplats. Drog igenom en uppvärmningsserie för benen och tog ett varv av lättare joggning för att få igång benen lite extra. Planen var enkel:

15 knäböj

200 meter full sprint

15 knäböj

200 meter full sprint

15 knäböj

200 meter full sprint

Vi blev som vanligt kaxiga under uppvärmningen. Planen var egentligen bara 3 intervaller (15 knäböj och 200 meter sprint = 1 intervall) men kanske var det solen, det fina vädret eller bara manlig-idioti som gjorde att vi bestämde oss för att ta oss an 5 stycken av dess intervaller? Så planen blev istället:

15 knäböj

200 meter full sprint

15 knäböj

200 meter full sprint

15 knäböj

200 meter full sprint

15 knäböj

200 meter full sprint

15 knäböj

200 meter full sprint


Enkelt va? Knäböj 15 gånger (gå så djupt som du kan) och spring 200 meter så fort du kan. När du kommer till din 200-metersmarkering stannar du upp och, utan vila, påbörjar de 15 stycken knäböjen igen…

Jag tackar Gud i efterhand att vi stannade på 5 intervaller. Min svåger klarade 2 ½ runda. Jag vet än idag inte vad det innebär att ha gjort ½, men jag kunde inte övervaka hans löpning under den dagen – jag var upptagen med att studera småkrypen i gräsmattan efter att ha gjort mina 5 intervaller. Somliga hävdar att jag låg med ansiktet nerkört i marken som en struts, att jag mumlade om blodsmak i munnen, och att mina lungor gjorde konstiga pipande ljud… Jag står vid mitt ord och påstår att jag bara ville se om det var timotej eller någon annan grässort som var planterad på idrottsplatsen. Jag trött?, nää!...

Träningen blir vad man gör den till. Spring fort om du vill, spring lite långsammare om du vill. Huvudsaken är att du testar. Du kommer bli förvånad över vad knäböj och några sprinter kan göra med lungorna.

 Jag är för evigt ödmjuk mot dessa. (memo to self: gör bara 3 intervaller nästa gång)

 
Lyft tungt!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning