1 övning för effektiv fettförbränning

När jag skriver träningsprogram till mina kunder sitter jag ofta i mitten av biblioteksrummet, i mitt avlägsna högkvarter. Mitt i det rummet finns en läderfåtölj där jag sitter och smider mina ondskefulla planer samtidigt som jag klappar på min vita katt, som sitter i mitt knä. Ibland kommer jag på sådana där fruktansvärda övningar och kombinationer som får mig att le…mitt onskefulla leende…och jag gnuggar mina händer i belåtenhet och gör min bästa ”evil laugh”


Exakt detta händer när jag skriver in övningen Bandsprinter.
Men det är troligtvis inte sådan bandsprinter som du först kommer att tänka på...

I dessa intervaller på löpbandet ska du inte slå på bandet, utan det är du som ska springa igång bandet helt på egen hand. Låter det inte så farligt? Bandsprinter är en tuff övning. Det, som mycket annat, är självklart så svårt som man själv gör det till. Men är du ärlig mot dig själv och ger allt i de här sprinterna på löpbandet så är det BRUTALT jobbigt. Jag skulle vilja säga att det är bland de tuffaste övningarna man kan göra, lätt.

Hur gör man dessa bandsprinter?


Så ett förtydligande på utförandet:

 • Spring allt vad du har i 20 sekunder
 • Vila 60 sekunder (och inse hur trött du är)
 • Spring 20 sekunder
 • Vila 60 sekunder (försök att inte falla ihop)
 • Spring 20 sekunder
 • Vila 60 s (nu ligger du nog på golvet)


Det var 3 intervaller. Känner du för det kan du göra 2-3 till…

Tänk även på att:

 • Slå EJ på bandet – det ska inte vara igång!
 • Greppa handtagen och luta dig över dessa. Din bröstkorg bör vara nära handtagen.
 • Se till att följa punkten ovan, annars om du springer med raka armar kommer du slira med fötterna på kanten av bandet eftersom det inte är så långt.
 • Sträck ut benen när du springer – stora, snabba, kliv.
 • Använd tidtagaruret på löpbandet bredvid, din klocka, någon app eller vad som helst för att ha koll på tiden.
 • Sikta på 3-6 stycken intervaller med 20 s arbete (spring!) och 60 s vila.

Är det effektivt?

Självklart. Tror du mig inte? Fråga Simon* och många av mina andra kunder som fått ”äran” att testa dessa.


* Han är grym!!!

Jag ljuger inte när jag säger att jag sett kunder ligga upp och ner efter dessa intervaller…förvånansvärt många lyckas sluta i en position där fötterna är på bandet och kroppen ligger på golvet, men det kan jag inte förstå, jag har aldrig hamnat i den positionen efter mina egna försök *host *host….

Hur jobbigt är det?

Jag skulle vilja påstå att dessa ligger någonstans i nivå med ”herre-jävlar-jag-kan-inte-känna-vänster-sida-av-mitt-ansikte, vilket är strax över nivån ”åh-fy-h*lvetes-j*vla-fan-jag-vill-verkligen-inte-mera” men det är iaf inte jobbigare än övningarna som lägger sig i kategorin ”snälla-döda-mig-jag-kan-inte-stå-ut-med-smärtan-aaaaargh!!!”.

Blir det lättare med tiden?

Nej.

Eftersom du får bättre flås och blir starkare med tiden kommer det bara leda till att du kan springa fortare och/eller sänka vilotiden mellan intervallerna. Det blir en ond cirkel av smärta…fast på ett roligt sätt…


Spring fort och lyft något tungt!
Trevlig helg.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning