Förbättra dina utfall med en enkel korrigering...ELLER den coolare titeln: Inlägget där jag blir Sherlock Holmes för 10 minuter!

Utfall – igen!?

Jag kan redan nu se hur ögonen rullar på somliga av er…

Men ibland måste jag få bli lite nördig och skriva lite mera ingående om en övning. Så idag tänkte jag sätta på mig tänkar-hatten! – så poppa lite popcorn, kliv in i mjukisbrallorna, sätt dig till rätta  - nu kör vi!

Det är faktiskt på senare tid som jag har börjat utveckla en lite ny stil i coachandet av utfallstekniken.

Det kommer bli detaljer som jag diskuterar nu. Ni vet sådant där som bara nördar uppskattar... Så jag ser det som min chans att få leka lite Sherlock Holmes på tekniken kring enbensträningen.

(På tal om någonting helt annat - hur grym är inte Sherlock-serien? Och slutet på säsong 3, hur ska man tolka det? Är ärkeskurken Moriarty tillbaka!? Vad är grejen med Watsons fru? Hur kommer det gå för miss Hudsons tebryggande? Aaah så mycket frågor som behöver svar!!!! *ger mig själv en örfil*…oj jag tappade visst lite fokus där, tillbaka till utfallen)

Det här tekniktipset kan nog vara nytt för somliga av er, men den är riktigt bra och enkel att tillämpa.

Den har sin användbarhet vid träning på ett ben/enbensträning (tänk övningar som enbensmarklyft, utfall och step-ups etc). Det är nämligen så, enligt mig, att när vi pratar om tex utfall blir vi väldigt fast vid idén att axlarna alltid måste vara direkt ovanför höften när vi gör våra utfallssteg.


Många får problem med att sätta sig ner och ha axlarna direkt ovanför höften. Det är heller inte alltid vad vi vill, eller vad somliga behöver. Och ibland vill vi helt enkelt ha med höften mera i utfallen. Så ett tips jag brukar ge ut är att försöka ha axlarna lite närmare knäna.

Så samma person, som har svårt att ha axlarna ovanför höften, kommer vara mycket mer lyckosam med sina utfall om de tillämpar tekniken med att luta sig lite framåt vid utförandet.

Såhär skulle de se ut:


Jag skrev tidigare ett inlägg om 4 utfall du aldrig gjort tidigare, där jag bl.a. visade den tekniken.


I den här positionen kan jag belasta höften mera (istället för ländryggen) och jag kan tillämpa en höftfällning i mina utfall. Den stora fördelen jag ser med den här tekniken är att de minimerar risker för personer att driva rörelsen uppåt med bröstkorgen. När någon ska upp från bottenpositionen finns det en risk att de kommer sträcka på sig överdrivet vilket kommer resultera i en överdriven svank. Överdriven = sätter stress på ländryggen. Men med en liten framåtlutning kommer det vara lättare att driva rörelsen framåt/uppåt och inte riskera att man överdrivet sträcker på sig.

Tänk såhär: en person med en ökad svank i ländryggen (väldigt svankryggad) tenderar att ha lårben som är mera inåtroterade, vilket i sin tur leder till att underbenet roterar inåt, vilket därefter resulterar i kris i syrien, global växthuseffekt och slutligen spaniens arbetslöshet! *

Men framför allt kommer en person som svankar mycket inte att ha någon nytta av att ytterligare mata den överdrivna svanken. Se hellre till att fixa detta problem och hjälp ländryggen att avlasta trycket.
Din rygg och dina leder kommer att tacka dig.

Så nu när jag har pratat om att du ska undvika att skjuta upp bröstkorgen när du kliver upp från dina utfall, ska jag gå igenom hur du kan tänka för att vara mer framgångsrik i gymmet och ”äga” din revbensposition.

Låt alltså inte avståndet mellan dina revben och din navel ändras under övningen. Tänk dig att det är en linje mellan dessa två punkter. Låt inte avståndet på den linjen öka under utförandet. För att göra det mera greppbart går vi tillbaka till de två bilderna men nu med en linje som visar avståndet.

3 saker att notera i bilden:

  1. Den gröna linjen är en glad neutral ryggrad.
  2.  Den röda linjen är en överdrivet svankad ryggrad (min arm plockerar ländryggen) men uppskjuten bröstkorg och en stor svank.
  3. Jag dominerar i Paint.


Jag hoppas att ni ser förändringen mellan de olika positionerna. Det ska undvikas.
Låt inte linjen ändras!

Mitt huvud gör ont från allt tänkande jag ska nog ta en powernap nu…

Som vanligt, lyft någonting tungt, och lycka till!


*ok det där sista kanske inte var helt sant, vi behöver lite mera forskning kring detta ämne.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning