Ta det blåa eller det röda pillret (sanningen bakom sit-ups)

Det här är din sista chans, efter det här finns det ingen återvändo. Du får två val. Ta det blåa pillret och du kommer glömma detta samtal och gå tillbaka till ditt normala liv, ovetande om vad som händer i världen…Eller så tar du det röda pillret och jag visar dig hur djupt hålet är och du får reda på den mörka sanningen bakom sit-ups. Gör dit val.


Jävlar vad sugen jag blev på att se the matrix

 Du tog uppenbarlighen det röda pillret och jag ska berätta allt!

Tänk på en magövning som du ser andra göra och en som du själv brukar göra. Troligtvis är det en sit-ups utförd på golvet, på mattan, sneda sit-ups, raka sit-ups, bänk, med ett rep i kabelmaskin, med medicinboll, med viktskiva…eller varför inte i tv-shops senaste ab-crucher-machine-3000. Alla dessa övningar är varianter på sit-ups, och jag är övertygad om att det finns 100 varianter till.

Det jag vill säga är att sit-ups är överskattat och skadlig för många människor.

Visst, en av de funktioner din raka bukmuskel (rectus abdominis)* har är att utföra flexion, alltså böjning framåt av bålen (tänk sit-ups). Men bara för att kroppen kan göra en rörelse betyder inte det att vi ska göra den. Bålen måste även kunna motstå krafter, röra bäckenet, och överföra kraft till andra leder. Att bara se bålen som en böjning framåt är problematiskt.

Så, problemet med sit-ups är:

  1. Tänk dig din ryggrad som en linjal. Du håller den i varsin ände och böjer den sakta mer och mer. Vad kommer hända? Jo, till slut går den sönder. Träningsexperter och forskare har länge hävdat att diskarna fungerar på samma sätt. Människor kan utsätta sin ryggrad för denna stress, somliga klarar flera repetitioner, medan andra inte klarar lika många. Fortsätter du denna stress av ryggraden kan skador snabbt uppstå. En böjninga av bålen i träningssammanhang kan vara direkt skadligt. Så böj inte linjalen, utan stabilisera den istället – vilket leder mig till punkt 2.
  2. Man brukar prata om stabilitet och rörlighet för olika leder. Tex vill man att knäleden  ska vara stabil och höftleden rörlig. Lika så gäller det för bålen/ländryggen att vara stabil. Bålen bör tränas för stabilitet inte mobilitet (som sker via en böjning framåt och bakåt).
  3. Sit-ups skapar en fruktansvärd hållning. Är du en person som sitter och äter din frukost, sitter på tåget eller bilen till jobbet, sitter framför datorn på jobbet, och sitter på vägen hem från jobbet ska du inte träna en rörelse som förstärker den hållningen som du troligtvis sjunker in i under en arbetsdag. Sit-ups förstärker alltså den fruktade quasimodo-looken!.

Hur ska man då träna istället?

Om vi går in på det jag tidigare pratade om: Att träna för stabilitet istället för mobilitet bör du tänka på övningar som motverkar rörelser istället för att skapa rörelser. Dela därför upp bålen i rörelser som förhindrar att du:

  • Fäller dig bakåt
  • Faller åt sidan
  • Faller framåt
  • Eller får dig att rotera

Nedan ska jag visa dig en övning för alla dessa kategorier. Vi börjar med att titta på en övning som förhindrar rörelser som fäller dig bakåt.


Nästa övning är en Carry/bär övning. Du plockar upp en kettlebell alternativt en viktskiva och håller den över huvudet. Från denna position är det bara att ta en promenad på 5-10 meter, sätta ner och byta sida. Denna övningen förhindrar dig alltså från att falla åt sidan.
 

Övningar som förhindrar att du ska falla framåt hittar du här. Medan du hittar övningar som förhindrar att du ska rotera här.

Det här var bara några av alla de övningar som finns, sen kan man även hitta övningar som tränar flera av dessa kategorier tillsammans. Ta tex ett marklyft med olika belastning på sidorna – när du lyfter får du jobba hårt för att inte falla framåt (du förhindrar framåtböjning), du får även när du lyfter undvika att rotera, och när du står upp undviker du att falla åt sidan -  då det sker dominerar man i stort sett livet!

Så oroa dig inte att du kommer förlora/stanna processen mot ett sex-pack. När du har styrt upp din bålträning kommer du kunna ha tvättstuga på magen alla dagar i veckan.

Och håller du inte med mig ska du självklart fortsätta att göra sit-ups. Jag motsäger inte det faktum att vi ska göra böjningar, däremot säger jag att det inte är den smartaste lösningen för dina resultat eller din framtida hälsa.

Gå nu och lyft något tungt!

 

*yes, jag kan latin…fast jag får problem om vi ska prata om mer än muskler…

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning