3 Finishers - för ökad fettförbränning

Innan vi dyker in i allt måste vi reda ut begreppet. Vad är en finisher?

Jag kunde inte sagt det bättre själv, så jag snodde texten från Sofia Noman (PT på Powercenter):

"...du sätter ihop övningar till serier och ser till att pulsen stiger till skyarna! Denna kombination med övningar och vikter kallas för en "FINISHER". Den placeras oftast i slutet av passet för att pressa fram det där lilla extra...Vad som också är riktigt bra är att det tar cirka 5-10 minuter...Du kommer alltså arbeta högintensivt under några minuter, få upp pulsen och därmed också öka på din fettförbränning "

Låter inte det roligt?!

När jag nämner detta för en kund (att vi ska köra en finisher i slutet av passet) har jag fått lite olika reaktioner under mina år som tränare. Jag har just nu en favorit som innebär att man ska släpa en boxningssäck längst med golvet...låter det enkelt? Här är några av de reaktioner jag fått:

" Är du dum i huvudet?! "
" VA!? NEEEEJ! "
" Nej, snälla!! Jag gör vad som helst...du får min förstfödda son - bara jag slipper göra det.... "
(den sista var ett skämt)

Men här är min favorit reaktion of all time:


Men i mitt yrke är det någonting positivt med att bli kallad ett as.

Hur som helst; här kommer lite tips på hur du kan sparka igång fettförbränningen och öka intensiteten i ditt träningsprogram med 3 olika finishers.

Finisher #1 - Släde (eller "boxningssäcken" om ditt gym inte har en släde)

Dagens träningspartner, Sofia, tvekade inte på att köra några intervaller med släden.


Och som vanligt beror det på effekten man är ute efter och träningsnivå, men börja med att jobba i 30 sekunder (knuffa släden/säcken framåt) och ta 90 sekunder vila. Upprepa 3-5 ggr.
När konditionen känns bättre kan du ta 60 sekunders vila, eller gå in på lika mycket vila som arbete (30s:30s) för en rejäl utmaning!


Finisher #2 - Kettlebellsvingar (eller svingar med en viktskiva om ditt gym ej har kettlebells)
 


Samma princip här. Svinga i 30 sekunder, vila 90 sekunder. Upprepa 3-6 ggr.
Känns det som en baggis? Minska på vilan eller ta en tyngre kettlebell/viktskiva.

Notera: Kettlebellsvingar kan vara ganska tekniskt svåra att utföra. Tänk därför på tekniken, och kan du inte hålla en snygg form under övingen så behöver du öva mera innan du ger dig in i detta.
Se till att ha en neutral rygg, och svinga från höften. Det ska mera se ut som att du försöker göra snabba marklyft än snabba knäböj. Fäll dig framåt från höften!


Finisher #3 - Knäböj med fokus på tempot

Denna knäböjsvarianten kan du göra med en kettlebell, viktskiva eller bara kroppsvikt.

Gör såhär: gå ner i en djup knäböj på 3 sekunder (alltså det ska ta dig 3 s att komma ner till botten), gå sedan direkt upp till stående på 3 sekunder. Upprepa detta utan att stanna och vila i botten eller toppen, under en minut. Vila en minut mellan varje rond. Upprepa detta (60 s av knäböj med 60 s av vila) 3-6 ggr.

Det behövs oftast inte så mycket vikt (eller någon vikt alls) på denna varianten om personen som utför övningen är ärlig med klockan! 3 s ner och upp per repetition blir lätt väldigt tröttsamt mot slutet!


Gå nu och knuffa, svinga eller böj någonting tungt för att öka fettförbränningen!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning