Skapa mer balans i ditt träningsprogram

Det är måndag på gymmet, och det är underbart.
Det kommer vara fullt med motiverade människor som sliter och verkligen pressar sig för att nå de resultat de vill ha!

Måndag är också nationella (men även internationella) bänkpressar-dagen. Det firas alltså 52 ggr om året, och alltid på en måndag.

Låt mig förklara: Helgen är slut och en ny träningsvecka ska precis börja.
Då är bänkpressen en av de mest populära gymövningarna att utföra. Misstro mig inte, för det är en otroligt bra övning för att utveckla seriös överkroppsstyrka och lite mental tuffhet...men...den utförs alltför mycket i träningsprogrammen hos de flesta gymmedlemarna.

Rutinen kan oftast se ut som följer:
5 set i bänkpressen
3 set av nedåtlutande bänkpress
3 set av uppåtlutande bänkpress
4 set av olika bröstövningar i kabelmaskinen
och kanske några armhävningar för att verkligen pulverisera bröstmusklerna.....och ibland, men bara ibland ser man någon göra en roddövning på en måndag men det är lika lätt som att hitta waldo.
 


Som sagt "Waldo" är lika svår att hitta som en ryggövning på en måndag.
Nej men seriöst, var är han!?....jag blir tokig...

Den här skeva fördelningen av pressövningar (tex bänkpress, armhävningar, lutande bänkpress etc) och dragövningar (tex sittande rodd, skivstångsrodd, face-pulls, eller W:n etc) skapar en stor obalans. Detta eftersom många övningar där du trycker armarna framför kroppen skapar en framåtrotation av axlarna vilket ger en dålig hållning och att du inte väger upp det med dragövningar.

Faktum är att om du vill bli starkare i bänkpressen och kunna utföra övningen utan smärta, och undvika operation bör du programera in fler övningar som stärker din rygg.
Jag skulle vilja säga att för varje pressövning du utför bör du göra minst den dubbla mängden, kanske t.o.m trippla mängden av dragövningar. Alltså ett 1:2 förhållande eller t.o.m ett 1:3 föhållande mellan tex bänkpressen och den sittande rodden.
 


Tänk på att en obalans skapar felställningar som kan hämma din prestation, och att denna obalans även gäller för baksida lår och framsida lår, inte bara framsidan och baksidan av överkroppen.

Granska gärna ditt eget träningsprogram. Hur ser det ut med pressar och drag för din del?
Men viktigast av allt om du hittar waldo, snälla, säg vart han är...

Gå nu och lyft något tungt! (och gör det för båda sidorna)
 

hKommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning