4 övningar 4 misstag - Del 2

Jag tänkte fortsätta med en del 2 av det uppskattade inlägget om vikten av en neutral position i nacken när man styrketränar. För er som missade det, och vill veta mer om varför nackens position är viktigt, kan ni läsa del 1.

För er som inte orkar trycka på en länk behöver bara komma ihåg att:  Översträckt nacke = dåligt!
Bra, då var de utrett,  nu går vi vidare :)

Jag hade kommit på 3 övningar som jag ville skriva om, men kände att det behövdes en 4:e övning. Det var lite svårt att välja den 4:e kandidaten...men sen när jag var ute i gymmet fick jag syn på en individ som gjorde en övning samtidigt som personen kollade av sin teknik i spegeln - vilket resulterade i en översträckt nacke bakåt - och den 4:e övningen var funnen!
 
Så här följer 4 nya övningar, 1 korrekt variant och 1 där nackens position inte är optimal:
 
ÖVNING NR 1: Good Mornings
 
Korrekt teknik för nacken:

Sen med inkorrekt teknik, och en sämre position för nacken:

Det är lätt hänt att man under tex Good Mornings lutar huvudet bakåt, dels för att man vill se sin teknik, dålig vana eller att man tror det hindrar stången från att glida ner på nacken (vilket den inte kommer göra om den ligger korrekt...men det är en annan historia)

ÖVNING NR 2: Skivstångsrodd

Först med korrekt teknik:

Sen med en position där huvudet har fallit bakåt och personen tittar uppåt:

Även i denna övning är det lätt hänt att man luta huvudet bakåt när man drar skivstången upp mot bröstkorgen. Försök skapa en dubbelhaka (ger en neutral nacke) och tänk på att inte titta uppåt.

ÖVNING NR 3: Plankan

Med korrekt teknik:

Med fel teknik:

Plankan är en jättebra bålövning för att träna upp styrkan i den främre bålmuskulaturen, men det är när övningen görs korrekt. Denna övningen är poppis hos många och utförs väldigt ofta i gymmet. Tyvärr är det en övning som oftast slaktas när det kommer till tekniken. Ett exempel på är plankan utförd med dålig teknik är då personen som utför övningen väljer att titta rakt fram.
Lös problemet med att stirra ner på knogarna framför dig.

Och sist ut blir:

ÖVNING NR 4:  1-arms hantelrodd på bänk

Korrekt position för nacken:

Här ser ni en teknik som får ögon att börja blöda:

Detta sammanfattar mina tankar om hur du ska styrketräna med en korrekt position av nacken i olika övningar där det är lätt/vanligt att man kommer in i felaktiga rörelsemönster.
Precis som jag sa sist: många av dessa misstag kommer du garanterat kunna fixa bara du gör dig själv lite mera medveten om hur du står och utför dina rörelser. Vet du inte, eller inte känner dig säker ta hjälp av någon som vet *

* Nu menar jag inte din brors kompis kompis, som känner en kille som tränar ett knattelag i fotboll, som pratade med en snubbe från grannbyn som är gift med en kvinna på ICA som hörde att man ska ha nacken lutad bakåt när man tränar....

Din nacke kommer tacka dig!

Gå nu och lyft något tungt från marken och njut!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Styrketräning, bålträning