Stel i lårets baksida? Massera fotsulan!

Bild hämtad från: japanesejiujitsu.blogspot.com Bild hämtad från: japanesejiujitsu.blogspot.com

Förra helgen skrev jag om hur viktigt det är med korrekta rörelser, och nämnde även hur man ibland måste göra saker som man inte vill....men som ofta behövs.

 

Self-Myofasciell Release eller Självmassage (vad man nu vill kalla det) är ofta en sådan grej som många inte vill göra men som verkligen behövs.

 

Om jag ställer frågona;

  • Vill du prestera bättre i din idrott?
  • Vill du bli starkare?
  • Vill du hålla/få en skadefri och frisk kropp?

Svarde du "ja" på någon av ovanstående frågor är du välkommen att läsa vidare. Om du svarade "nej", är vi inte på samma sida och den här bloggen är inget för dig. Du kan istället klicka in på aftonbladet och läsa om kändisskvaller...

 

Hur som helst; jag tänkte idag nämna några förbisedda delar av självmassage, nämligen undersidan av foten - din plantar fascia för att vara mer detaljerad.

 

Notera att självmassage oftast inte är jätteskönt i början, men kom också ihåg att alla ställen inte ska göra ont att massera på. Men som sagt räkna med att ibland uppleva den högra sidan av smärt-skalan:

 

Bild hämtad från: www.anaesthesiaonline.com
Bild hämtad från: www.anaesthesiaonline.com

 

Vad gör undersidan av min fot och varför ska jag massera den?

 

Plantar fascian arbetar tillsammans med hälsenan och vadmusklerna (gastrocnemius och soleus) för att producera kraft av fotleden vid t.ex. löpning och hopp.

 

Senan på undersidan av foten (plantar fascian) förbinder sig till vadmuskeln via hälsenan och löper sedan upp i baksida lår. Denna vävnad löper alltså längst hela baksidan av benet, vilket kan medför att om en spänning infinner sig under foten kan detta påverka rörligheten i baksida lår.

Bild hämtad från: sportsmedicine.about.com
Bild hämtad från: sportsmedicine.about.com

 

Om du har en stel baksida gör det här testet:

 

Stå barfota på golvet. Böj dig framåt, med raka ben så långt ner du kan komma. Mät avståndet till marken. Rulla 60 sekunder / fot. Testa igen och mät avståndet på nytt. Troligen kommer ditt resultat vara bättre efter att du har rullat med bollen.

 

Personer med stela baksidor kan alltså få upp rörligheten genom att rulla en liten boll under foten - coolt. Den största förbättringen jag sett var på en tjej som lyckades förbättra sitt resultat med över 10 cm!

 

Hur masserar jag undersidan av foten?

  1. Ta av dig skorna, och placera en golfboll på marken.
  2. Placera ena foten på bollen med den andra foten på marken.
  3. Stå intill en vägg, om det behövs, för balans.
  4. Rulla 60 sekunder och byt sedan fot.

 

Testa!

Och berätta gärna vilket "ansikte" du fick!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln