Effektiva rörelser är viktigt!

Alla blir inte exalterade när jag börjar prata om rörlighetsövningar, självmassage (läs; tortyr), stretching och andra korrektiva övningar.

Trots att det inte är lika spännande, som att bara lyfta tunga vikter, har det en direkt påverkan på din målsättning och träningsresultat. Till att börja med går det inte att träna om du har ont. Lägg sedan till de faktum att när din kropp blir mera effektiv i sina rörelser och minimerar sina begränsningar kommer den mycket lättare att kunna leverara de resultat som du vill uppnå.

 

Om du är seriös med dina mål och träning måste du acceptera det faktum att det finns saker man måste göra, och inte bara saker man vill göra! Att förbättra sina rörelser är en av de saker som folk borde ha högt upp på sin lista, då rörelseeffektivitet är otroligt viktigt.

Detta går hand i hand med att sträva efter att bli ett "teknikfreak".

Om du ska spendra tid med skivstången, se då till att du gör det med rätt teknik. Skulle du neglera detta finns det stor risk att du gör din process svårare, utvecklar kompensationsmönster, skadar dig, och går miste om den härliga känslan att jaga efter det perfekta lyftet. Bemästra därför tekniken i de övningar du utför och våga ifrågasätta din teknik. Samt sträva alltid efter att vara bättre än förra veckan.

 

Min kollega Sofia Norman (Powercenter) skrev ett mer detaljerat inlägg om perfekt teknik som ni kan läsa här!

 

Seriöst, läs det här!

 

Till sist vill jag, lite kort, nämna disciplin. Disciplin är skillanden mellan att sätta upp mål och att nå dessa mål. Det kan bli din fiende. I början är det väldigt lätt att göra sin självmassage eller rörlighetsövningar, men med tiden sviker disciplinen och träningstillfällena blir färre. Man måste hela tiden ha i bakhuvudet sina mål med träningen och förstå de nödvandiga stegen för att nå dessa - inte bara under de första 7 dagarna, utan för längre perioder.

 

Hur vet man då vart problemen sitter, och hur addresserar man dessa på bästa sätt?

Det enklaste sättet att få reda på vart ens problem finns är att testa och analysera olika rörelser och övningar. Om du inte vet hur du ska gå tillväga, ta då hjälp av någon som vet.

 

Jag har tidigare skrivit om hur du, på egen hand, kan testa din fotledsrörlighet här. Jag gav även ut ett exempel på en övning som korrigerar detta och kommer vara ett bra hjälpamedel för dig att uppnå god rörlighet i foteleden.

 

Vidare skrev jag här om bröstryggsrörlighet och hur du fixar till den med en övning.

 

Men det behövs lite fräsht material också. Så är du en person som spenderar mycket tid framför en dator, skrivbord, kör bil längre sträckor eller tränar bröstmusklerna väldigt ofta när du är i gymmet, kommer du nog få ut en hel del av denna övningens fördelar:

 

Split-stance Broomstick Pec Mobs:

 

Syfte med övningen:

Att förbättra rörligheten i bröstmusklerna och rörelseomfånget vid utåtrotation

 

Utförande:

• Ställ dig med fötterna i en delad position. Ha vänster fot ungefär en skolängd framför höger fot. Dina    tår bör peka rakt fram.

• Stå med en rak position i kroppen, och håll en pinne så att en ände är i din vänstra handflata och den andra änden är i din högra hand.

• Ha båda armbågarna raka, och tryck försiktigt med din högra hand och dra samtidigt bakåt med dina ryggmuskler på din vänstra sida. Dina vänstra arm kommer vara rak och röra sig bakåt.

• Du bör känna en fin stretch i dina bröstmuskler. Håll i ca 2 sekunder och återvänd till startpositionen.

 

Tips:

• Undvik att rotera överkroppen – låt armen röra sig för att få stretchen i bröstet.

• Ha tårna pekandes rakt fram.

• Dra armen bakåt med hjälp av ryggmuskulaturen.

 

Så glöm nu inte bort att rörlighetsträningen är en viktig del i din process för att kunna nå dina mål - oavsett om de handlar om minskning av fettmassa, lyfta vansinniga mänger från golvet, eller bara se snygg ut!

Etiketter: rörlighet övrigt

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln