Varför övningen "dips mot bänk" är dålig för dig...

Bild hämtad från: fitbie.msn.com Bild hämtad från: fitbie.msn.com

Dips mot en bänk eller Bänkdips som övningen också kallas är en övning som man ofta ser utföras i gymmet. Den utförs antagligen i styrketräningen men är ofta ett vanligt inslag även på cirkelpass och annan gruppträning pga av dess enkelhet.

Övningen fokuerar mycket på överarmens sträckarmuskel (triceps).

 

Men innan jag dyker in i dips mot bänk, vill jag prata lite om (vanliga) dips:

 

I dips startar du i en "neutral position" med överarmen; armen hänger alltså längst med kroppens sida (inte sträckt bakåt eller sträckt framåt - utan i ett neutralt läge).

Bild hämtad från: www.rsasr.krefeld.schulen.net
Bild hämtad från: www.rsasr.krefeld.schulen.net

Den sänkande delen i dips tar din överarm i en position som är väldigt bakåtsträckt, långt ifrån neutralt. Detta är en väldigt känslig position för många skuldror/axlar och speciellt för de pesoner som sysslar med idrotter där armen är över huvudet (handboll, volleyboll, simmning, tennis, baseboll etc).

Bild hämtad från: www.rsasr.krefeld.schulen.net
Bild hämtad från: www.rsasr.krefeld.schulen.net

Denna position (längst ner i dips och dips mot bänk) sätter stor stress på den främre delen av axeln då överarmen är extremt inåtroterad. Om rotatorkuffen (skulderbladets muskulatur) inte är tillräckligt starka och kan aktivera sig i rätt tidpunkt blir det din bicepsmuskel (överarmens framsida) som får stoppa axeln från att glida framåt och stressa på ligamenten och stödjevävnaden i axeln.

I och med tidens gång kommer dessa ligament att stretchas ut och leda till en svag och ostabil axelled.

 

Tillbaka till dipsen: Se till att alla pressar och drag (tex armhävningar och roddövningar) inte sker bortom neutralposition av överamen. Med andra ord; försök ha överarmen i linje med kroppen eller framför kroppen. Detta för att rörelser i en sträckt position (dips mot bänk) har samma negativa effekt på den främre axelns stabilitet som agressiva rörelser över huvudet har.

 

Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att dips mot bänk troligen inte är en bra idé för majoriteten av befolkningen detta pågrund utav de faktum att övningen startar med överamen i ett bakåtsträckt läge och slutar i ett ännu mera bakåtsträckt läge = dåligt för din axel och skuldra. Speciellt om du har dålig hållning, svag rotatorkuff, och/eller nuvarande axelproblematik.

 

Noterbart: jag gillar dips, och ger ut den som styrkeövning till mina kunder. Dock ska man inse att somliga övningar (som tex dips mot bänk) har sina begränsningar och inte passar alla individer. Var smart och tänk på din långvariga hälsa.

Bild hämtad från: michauxfamilychiropractic.com
Bild hämtad från: michauxfamilychiropractic.com

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln