Sit-ups på boll = bortkastad tid

Bortkastad tid enligt författaren - Bilden hämtad från: www.pilatesboll.net Bortkastad tid enligt författaren - Bilden hämtad från: www.pilatesboll.net

Det här inlägget handlar om hur du ska granska användandet av ostabilt underlag (balansplattor, pilatesbollar etc) med en kritisk synpunkt vid din träning.

 

Balansplattor (och andra "funktionella" ostabila underlag) fungerar utmärkt för somliga personer med tex fotledsstukningar, men det passar inte för alla. Ta tex bålträning på en pilatesboll; många personer gör sina sit-ups på dessa redskap, men har de någon nytta?

 

En studie av Stanton et al 2004 påvisade att bålstyrkan ökade (kunde göra flera sit-ups på en boll) efter 6 veckors träning hos individer som gjorde sit-ups på en balansboll i sitt träningsprogram - det är självklart att man kommer att bli bättre på det man gör. Det är som att säga att man kommer göra flera armhävningar om man tränar på att göra armhävningar. Inga konstigheter där...

Det intressanta är att trots att deras "bålstyrka" ökade påvisade det inte någon effekt i deras löpekonomi, hållning eller muskelaktivering i magen eller ryggradsmusklerna. 6 veckor av bålträning på en boll hade alltså ingen direkt överförbarhet till deras vardagsliv och aktiviteter.

 

En studie av Tse et al 2005 visade att efter åtta veckor med bålträning hos en grupp roddare hade ökat deras "bålstyrka"...dock fanns det ingen direkt överförbarhet till själva rodden (inga snabbare roddtider). Detta medförde att testgruppen som lyckats "öka" sin bålstyrka inte fick någon effekt eftersom deras roddtider inte vart bättre. Detta kan jämföras med att kontrollgruppen som deltod i studien och inte gjorde någonting fick samma resultat. Bortkastade 8 veckor med andra ord!

 

Sammanfattningsvis; sluta göra bålövningar (tex sit-ups på balansbollar) som inte fyller någon funktion till det vardagliga livet eller idrottsprestationer. Du kanske känner hur det "bränner" i magen...men får du någon verklig effekt?

 

Hitta bättre bålövningar som faktiskt tränar de kvalitéer som vardagen och/eller idrotten ställer på just dig - Det kommer göra dig stark och frisk!

Etiketter: styrketräning

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln