3 tips för friska och starka axlar

Lateral raises = Ingen bra övning för personer med axelproblematik! Lateral raises = Ingen bra övning för personer med axelproblematik!

Ska fatta mig kort och säga att dagens inlägg kommer handla om vad du kan göra på gymmet, och i din vardag för att undvika/förbättra eventuella axelskador.

Här är de saker du inte bör göra, eller försöka att undvika så gott det går i din träning:

 

1. Undvik sidolyft "lateral raises"

Om du nu måste göra lateral raises, gör dem i skulderbladets rörelseplan. Lyft inte upp armarna direkt åt sidan. Jobba istället med armarna 30 grader framåt, detta medför att armarna rör sig i skulderbladets rörelseplan – och minskar risken för inklämnings syndrom i axelleden. För att vara extra säker, kan du göra rörelsen med tummarna uppåt (roterar överarmens ben och ger din axelled (rotatorkuff, acromion och bursan i ledhuvudet) mera spelrum.

 

2. Försök att undvika upprepade rörelser med en arm.

 

Det är måndag morgon och du går till gymet, träffar din tränare och gör ett perfekt träningspass. Nu har du gjort 1 h perfekt men du har resterande 23 h på dig att göra saker värre om du inte är uppmärksam. Du måste med andra ord vara medveten om din hållning och dina rörelser restrande tiden också för att bli bra.

 

Dålig hållning men också överbelastningsskador påverkar din hälsa i axelleden och skuldran. Hur ser dina rörelser ut på fritiden, jobbet, gymet, hemma? Tar du upp din mobil med exakt samma hand varje gång du svarar? Lutar du dig alltid på en armbåge? Plockar du oftast upp din väska/matkasse med samma arm hela tiden?

 

Somliga saker är vi tvingade till att göra med samma arm. Tex: byta växel när vi kör bil, använda musen på datorn eller skiriva en text med vår dominanta hand.

 

Tänk på din hållning och vad du gör. Se mönster och försök att bryta dessa så gott det går för att undvika överbelastningsskador.

 

3. Gör inte övningen: framåtlutand rodd (inte att förväxla med skivstångsrodd!)

 

I övningen så inåtroteras överarmsbenet mycket och risken för inklämningssyndrom ökar med varje repetition. Det finns en variant med hantlar, men den är endast lite säkrare. Strunta i övningen och dina axlar kommer må bättre.

 

 

Hoppas du fick någon tankeställare eller snappade upp något användbart. Fler tips inom kort.

Etiketter: ont i axlarna

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln