5 tips för dig som tränar på morgonen

Vi jobbar alla olika tider och tränar således på olika klockslag. Olika tider på dygnet passar olika individer, men vi kan inte alla styra våra scheman till 100%. Det är därför skillnad på när man vill och när man kan träna under dygnet.

 

Det kan finnas mängder av olika orsaker till varför man inte kan träna senare på em/kvällen (jobb, handla och laga mat, upphämtning av barn etc). Då kan det vara bra att ställa om sina tider och träna på morgonen...vilket kan vara en stor omställning för många som gör det.

 

Här är några av mina tips till hur du kan förbereda dig inför ett kommande morgonpass:

 

1. Gå och lägg dig tidigare. 

 

Låter som en självklarhet men du skulle bli förvånad över hur många som klagar över att resultaten uteblir trots att de sover alldeles för lite. Om du normalt sover 00-08.00 för att vara på jobbet kl 09.00 kan du inte sova 00-06 om du ska träna innan du börjar jobba. Då kommer du bara bli en zombie på din arbetsplats och minska din produktivitet under resten av dagen. Ska du upp och träna kl 7 måste du vara i sängen vid kl 22...och inte vid midnatt.


2. Stå upp och rör på dig lite innan träningen.


Under natten fylls våra diskar i ländryggen med vätska. Denna vätskefyllnad bildar en liten spänning i diskarna och gör ryggraden lite stelare (bra stel, inte dåligt stel).

Att ställa sig upp och röra lite på sig återställer vätskebalansen i diskarna och gör oss kortare (vi blir några centimeter kortare under dagen pga. just detta). Denna reducering gör att vi lättare och säkrare kan röra på våran ryggrad.

Ska du göra några tunga flerledsövningar på morgonen, eller har en historia av ryggont, kan jag rekomendera att du kanske går till träningslokalen, tar hunden på en promenad eller något i den stilen innan du påbörjan träningen - just för att få rörelse i ryggraden. Kanske tips nr 3 passar?

 

3. Ta en varm dusch innan träningen.

 

Kanske lite konstigt men helt i linje med tips nr 2. Vi sover oftast svalt och under 9 av 12 månader i vårt land är det inte speciellt varmt ute. Ett snabbt och enkelt tips att få en kvick övergång från sovande till vaken och samtidigt höja kroppstemperturen.

 

4. Utöka din uppvärmning.

 

Det kanske tar 5 min extra lång tid att bli klar med uppvärmningen men det kan vara väl värd tid att investera. Det är enligt mig bättre att värma upp 5 min extra än att besöka sjukgymnasten för att man har slarvat med uppvärmningen.

Lägg gärna in några dynamiska rörlighetsövningar i din uppvärmning för att verkligen vara säker på att du får med de rätta delarna i uppvärmningen, och klart roligare än att stå på en crosstrainer.

www.tobiassaarela.com - Spiderman, hamsting, with OH reach

 

5. Få med en träningspartner.


Det är lätt att komma på ursäkter att inte träna när klockan ringer tidigt på morgonen. Att då veta att någon träningspartner står och väntar i kylan på att samåka till gymmet eller står och väntar vid entreén gör det svårt att trycka på snooze-knappen.

 

Hoppas du fick något tips till dina morgonrutiner och att övergången till morgonträning blev lite mildare för dig!

Etiketter: styrketräning övrigt

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln