Förbättra rörligheten i bröstryggen

  Bröstryggens kotor (12 st)  = Gula färgen Bröstryggens kotor (12 st) = Gula färgen

Rörlighet i bröstryggen är otroligt viktigt för att hålla sig skadefri och öka prestationen. När jag pratar om bröstryggen menar jag den övre delen av ryggen (12 kotor i ryggraden från axlarna till ländryggens början).

 

Anledningen till att god rörlighet i bröstryggen är så vikigt är för att den har en direkt påverkan på hur ditt skulderblad rör sig, och även din revbenskorg och därigenom påverkar hur du andas. Ytterligare kan sägas att om det inte finns rörlighet i bröstryggen kommer den tas ut någon annanstans i kroppen (alltså kommer kroppen kompensera - och det är aldrig en bra grej) som tex i din ländrygg. Så minska belastningen på ländryggen och fixa rörligheten i bröstryggen.

 

Nedsatt rörlighet blir allt vanligare pga en stillasittande livsstil med mycket jobb framför en dator. Om du tänker på det så här: Du vaknar upp. Sätter dig på toan, sätter dig och äter frukost, sätter dig i bilen/bussen på väg till jobbet, sätter dig i stolen på jobbet (6-8h), sätter dig i bilen/bussen på vägen hem, sätter dig och äter middag, sätter dig i soffan och tittar på tv....ni förstår.... Det är omöjligt att under hela den tiden av sittande inte utveckla någon form av postural felställning. Det går inte att vara perfekt hela tiden. Du har säkert märkt att du sjunkit ihop någon gång under den dagen...eller?

 

Den här övningen kallar jag för bröstryggsmobilisering, och är en lösning på problemet med dålig hållning. Gör såhär:

 

  1. Stå på alla fyra. Ha knäna höftbrett isär, direkt under dina höfter. Placera sedan armarna med axelbrett avstånd direkt under dina skulderblad/axlar. Se till att du inte kutar med ryggen, ha en naturlig kurvatur (lätt svank i ländryggen).
  2. Därefter kan du spänna magen lite lätt och placera ena armen bakom huvudet. Fäll armbågen inåt mot den andra armen.
  3. När du roterar uppåt, följ din armbåge med blicken och låt rörelsen ske i bröstryggen (inte ländryggen). Det som sker är att du får jobba med extension och rotation av bröstryggen...eller med andra ord så får du en glad och frisk rygg.

5-10 reps/arm, jobba i lugnt och fint tempo. Fokusera på kvalitén och gör varje repetition perfekt.

Etiketter: rörlighet

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln